Двадцать третье февраля – Классная работа

Майка минава с детето си към разрушено от бомбардировки училище в Житомир, Северна Украйна.

Месец първи от войната

Украйна. Оцеляла зелена дъска в бомбардирана класна стая. Написано с вероятно ученическа, но калиграфска ръка:

Двадцать третье февраля

Классная работа

На 24.03.2022, в 4 часа сутринта, войските на Путин нападнаха Украйна. Срутените до основи от руски обстрели училища след месец сражения са десетки.

Времето като че ли замръзна и този тебеширен надпис му е най-правдивият свидетел. Адът да замръзне, ужасът с училищата не трябва да се прощава.

Реших да подредя тук постовете си във Фейсбук, които отразяват моята реакция към войната. Не търсете “друга” гледна точка. Няма да я намерите, защото такава нямам. Не само аз. Такава просто няма. За мен това е война на доброто срещу злото и тя раздра душата ми. Моят скромен наблюдателски дневник на войната започва така:

23.02.2022

Както се вика – това ни е ексика!   Одеса е на хвърлей място, не е да не знаете.  Как не се спря това интересното, как не му омръзна, как не си смени локацията за разнообразие. Откак се помня все вълнуващо и променливо.  Копнея за еснафска скука. Да си решавам личните проблеми. Като ги реша, да замина някъде на разтуха. Като се върна, да заваря картата на света непроменена и хората – незасегнати от криминални вируси. Не е писано и туй-то. Не се издържа бе! Моето търпение е великанско по рождение, но и на него пандемия+война+нестабилност + обществена дивотия му идва непосилно. Лукановата зима преживях. За Бога, братя, не купувайте, преживях. Виденовата зима преживях. Костов преживях. ЦарЯ преживях. Тройната коалиция преживях. Социалната мрежа преживявам, барабар с Мая Манолова и Трифонов. Одеса, казах, е на близо 400 километра от Варна. Сега и нея ли трябва да преживявам? Ма как може да не ви интересува какво става на 400 километра от дома ви? Удивително! От какво сте направени, ако не е тайна? Коронавирусът ли ви ваксинира срещу всичко, та скляпате добродушно и сговорчиво и разправяте, че войната е свършила? Тя, новата, онзи ден започна, бе!

24.02.2022

Обещаното светло минало, обаче, си е наше. Някои хора и това нямат. Кой кат’ нас? Я горе главата! Я по-сербез! И ново минало ще си направим, още по-светло.

24.02.2022

“Украйна е атакувана от Одеса на Юг през столицата Киев до Харков на север с ракетни удари, съобщава се за стотици жертви и ранени. Колони от бронирани машини нахлуха през границата с Беларус, показват видео кадри от ГКПП “Сенкивка”

Украинците са сам-саминки на света в момента. Опитайте се да си представите самотата им. Не изисква много усилия.

24.02.2022

Ще ви се не знае разбирачите, анализаторите, инфлуенсърите и не знам си какви си още у родината. Само дето с хляб и сол не били посрещали руски танкове в Украйна, много им се били радвали украинците и само няколко военни бази дали фира. Всичко останало било западна пропаганда. Близо 200 000 руски пехотинци! Какво правят там? Детски площадки, хлебопекарни и магистрали? Лекции по демокрация ще им изнасят? Коскоджамити ми мъже сте. Засрамете се! На мен ли ми е работа да разбирам от военни дела? Песъчинка разбирам, но съм ужасена. А вий сте идиоти.

24.02.2022

Знаете, че плета отскоро, приятели. От 2 години. Изненадващо бързо за самата себе си, се научих да плета на две игли. Но куката (кроше) ми се опъна. Пробвах. Гледах уроци – нищинко. И внезапно една вечер, като от небето ми падна цял курс, изготвен от украинка. Млада жена, възпитана, мила, всеотдайна. Детска учителка по професия, със златни ръце. То си ѝ личеше по уроците. Така сладко обясняваше на прекрасен руски, с лек украински акцент, от А до Я, че докато се усетя и се научих. Абонирах се за youtube  канала ѝ, да си я гледам, защото ми стана страшно симпатична. И съпреживявах с нея. Разказа жената как са успели да си купят една стара, изтърбушена къщурка в малко крайморско градче. Как 8 години са я стягали. Всичко им минало през ръцете. Стените, покривът, дворчето – всичко. Беше снимала как сади цветя. Домът ѝ – любов и уют. Семпло, чисто, светло. Има дъщеричка и страхотен котарак. Привързах се към тази жена от все сърце. Писах ѝ веднъж да ѝ благодаря, че ме е научила да плета на една кука. И на други блогъри съм писала ласкаво. Единствено тя ми отговори веднага със съответна благодарност и уважение. Трогна ме до сълзи. Светло и скромно същество, разбирате ли? Не ми излиза това момиче от главата. Докато пиша това плача. Не смея да потърся канала ѝ. Не смея. Бог да я пази. С цялото ѝ семейство. С все къщурката и котката. Всички тях!

25.02.2022

Не искам да плаша никого, но положението мога да сравня само с руска рулетка. Седим и се чудим коя ще е втората нападната държава. Вчера Байдън заяви, че амбициите на Путин надхвърлят границите на Украйна. За да го каже, значи знае нещо със сигурност, но не му е дошъл моментът да го огласи. А може просто обосновано предположение да прави. В Прибалтийските републики, ако са си изпили вече успокоителните, може и да са се замислили за мобилизация. Варшава си познават ситуацията исторически и до болка. Врели и кипели са в нея, та едва ли нещо може да ги смути. Може всъщност, но няма да е много. Мярнах вчера, че Финландия е подала на бегом молба за членство в НАТО. Не съм го проверявала това твърдение, и можете да го опровергаете, ако имате данни, че не е верно. На мен  ми изглежда като да е повече от верно. Не е да не му стига на света една прегазена суверенна Украйна, но трябва да си пълен кретен, за да не ти мине какво ли не през ума в момента. От ноември месец очаквах нещо да стане, но не подозирах мащаба. Долетя непроверена информация, че Ши Дзинпин е помолил Путин да не напада докато не свърши олимпиадата. Факт е, че тя свърши и на следващия или по-следващия ден войната беше обявена. Не виждам кой, как и кога може да спре Путин в момента. И да. Западът не познава Русия. Не успя да я разбере. Ние като я познаваме и разбираме, обаче, какво ни грее това? Отвчера се чувствам опустошена. Избягвала съм тук винаги темата Русия, макар че имам свои последователни наблюдения и някаква информираност, защото съзнавам, че е твърде комплицирана и всяко некосмическо по експертност мнение, може само да навреди на общността. За разлика от мнозина не изпитвам нито люта омраза към държавата, нито пламенна любов. Точно защото имам информация и представа от исторически събития, знам, че е сложно. Та да попитам ФБ експертите, които страдат от любов по Русия: етнически руснаци се разграничиха от действията на държавата; етнически руснаци излязоха на протест срещу войната, знаейки, че ще ги арестуват; имиджът на Русия пред цялата световна общественост ( с изключение на Тръмп) в момента е в калта; вие, капацитети, които страдате от любов по Русия как може да одобрявате ставащото и накъде се опитвате да ни поведете? Кой ви роди такива и кой ви възпита?

25.02.2022

Някакъв човечец кърши пръсти и коментира жаловито  “Ма ний сме малка държава, бе. Неутралитет, бе. Не ни трябва да ги дразним и да се врем между шамарите, бе”. Чунким сме хванали оръжията и сме тръгнали на бой с все старците и пеленачетата. Какво значи неутралитет? Да не смее държавата ти да каже твърдо “Аз съм държава на човешки същества и искам мир и любов.” Нещастници.  Минута по-късно установявам, че най-неутралната от всички държави, за които съм чувала, една държава дето, ако я питаш и Втора световна война не е имало (“К’ва война? – наш’те банки не са спирали да функционират”) та за Швейцария ми е думата, блокирала авоарите на руски олигарси. Ни НАТО, ни ЕС, ни море, ни океан, само 2-3 езера и ски-курорти, но ДОРИ Швейцария зае страна по кризата. Те сметката са си я направили, не се съмнявайте. Ние да хванем калема и да си изчислим нашата. Спокойно така, безстрастно, и с визия по възможност.

26.02.2022

Ако прекарам още няколко часа във ФБ в четене на коментари, ще получа непреодолимото впечатление, че Украйна се е нападнала сама, за да злепостави Русия пред света.

26.02.2022

Бе де да знам. Изнежиха се рашките нещо. Децата на елита им кое в Ница, кое в Париж, кое в Ню Йорк. Инстаграмват се, инфлуенсърстват, тънка работа някак си. Европейска. Така войни не се печелят! Леле, не съм ги наричала “рашки” откак превзеха Крим. Сега се усетих. Дано ми простят.

27.02.2022

Давам си мрачна, но ясна сметка, че ударната реколта от пропаганда и дезинформация, която истерично обработват фабриките за тролове тези дни, не е без участието на почтените   нетролове. Под участие имам предвид вежливата им пасивност. Дойде време за срутване на опорки, обаче. Тъй като при всякакви обстоятелства се опитвам да запазя учтивост, сега най-спокойно ще ви покажа как ви лъжат хора, на които по неясни за мен причини, имате доверие. Опорката на опорките е, че след като “150 000 ОТ украинската армия, нападнала с бомби Донецк и Луханск” (цитат по памет от коментар на стената ми), “на Русия не ѝ останал избор, освен да нахлуе в Украйна.” Абстрахирам се от факта, че 150 000 души е по-вероятно числото на ЦЯЛАТА украинска армия. Дайте да видим бомбите как са, според гуруто на пропагандата Мартин Карбовски. Прилагам негов пост, който се позовава на доклад на Европейската организация за сигурност и визира датата 21.02.2022. Според поста, украинците бомбардирали сепаратистките райони. Само че в доклада нищо такова не пише. Пише за престрелки и експлозии. Карбовски ли не може да направи разлика между бомбардировки  и експлозии или мъжът, от когото е взел информацията?Копирала съм целия доклад. Цифрите са горе-долу точни. Само те обаче. Представям ви го тук, за да си разбиете митологемите сами. Нарочно не пускам линк, защото ми се ще проактивно да свършите нещо сами. Който пожелае. Веднъж като стигнете сами до истината, може да ви се услади и да започнете по-редовно да опровергавате дезинформаторите. Хладно, прагматично и последователно.  Без писъци, врясъци и силни чувства. Стига да не ви е приятно да ви лъжат нагло в очите, де. Ако нямате против, тогава този ми пост не е за вас. Приятно четене. (П.П. Какъвто и пасаж от текста да пуснете в Google, ще ви отведе до страницата. Лайкът не е мой, а на невинна жертва на пропагандата, вероятно онази, от която прибрах снимката. Верно бе, Лентата. Не ви ли омръзна да лъжете хората? )

Based on information from the Monitoring Teams as of 19:30 21 February 2022. All times are in Eastern European Time.

Summary

In Donetsk region, the SMM recorded 703 ceasefire violations, including 332 explosions. In the previous 24 hours, it recorded 579 ceasefire violations in the region.

In Luhansk region, the Mission recorded 1,224 ceasefire violations, including 1,149 explosions. In the previous 24 hours, it recorded 333 ceasefire violations in the region.

The SMM followed up on reports of damage to four inhabited properties in government-controlled Novohnativka and to a children’s centre in government-controlled Marinka, Donetsk region.

The Mission continued monitoring the disengagement areas near Stanytsia Luhanska, Zolote and Petrivske. It recorded ceasefire violations (including explosions) close to the disengagement areas near Stanytsia Luhanska and Zolote, and inside the disengagement areas near Stanytsia Luhanska and Petrivske as well as observing craters assessed as recent.

The SMM monitored the operation of critical civilian infrastructure.

The Mission continued to follow up on the situation of civilians, including at four entry-exit checkpoints and three corresponding checkpoints of the armed formations in Donetsk and Luhansk regions.

The SMM monitored a crossing point on the border with the Russian Federation in Kharkiv region.

The Mission observed gatherings in Ivano-Frankivsk and Odessa.

The SMM’s freedom of movement continued to be restricted, including at checkpoints of the armed formations in Donetsk and in Luhansk regions. The Mission’s unmanned aerial vehicles again encountered instances of GPS signal interference, assessed as caused by probable jamming.*

Често цитирана “опорка”, която се върти в социалната мрежа стремително от самото начало на войната. Забележителното е, че цифрите в нея са горе-долу коректни, но интерпретацията на фактите е тотална дезинформация.

27.02.2022

Всички дребни дрязги, недоволство, заяжданици, политически различия, несподеляне на гледни точки, спорове и мерене на шапки с някои познати тук, мигом се стопиха и изчезнаха в небитието, в момента, в който видях, че по отношение на войната, с тези хора сме от една и съща страна на барикадата. Прекрасно е, че никога не съм приемала тежко неразбирателствата, защото сега въпреки тревогите изпитвам невероятно силно и топло чувство на общност. Сплотени срещу външен враг. Представете си сега, че някой бабаит дойде и ви каже:”К’ъв е тоя ваш премиер бе? Ей сега ще ви го сменя и ще ви назнача един по-хубав.” Ако вие в този момент не застанете твърдо до Кирил Петков (Иванов, Драганов, Балабанов) и не заявите на бабаита “К’ъв си ти бе? Този премиер народът ми го е избрал. Него иска и докато го иска, ще го подкрепя! Като спре да го иска, ще го сменим с демократични избори”, значи не мислите за бъдещето на децата си. И даже, явно, въобще за нищо не мислите.

27.02.2022

” Радикална грешка на Путин беше, че сам и доброволно промени украинската демография като отцепи близо 2 милиона гласоподаватели в Крим и близо 4 милиона в Донецк и Луханск. Ако приемем за удобство, че проруско настроеното население е наполовина в Украйна (макар че е спорно) то значи общността им загуби 6 милиона гласоподаватели. Досега наблюдавахме да се сменят проруски с проевропейски правителства. След 2014-та обаче тенденцията е да се върви към европейска ориентация дори само заради загубените гласове на етническите руснаци. Или не е съобразено или просто не е било аргумент, който да има тежест. В момента в сепаратистките райони на източна Украйна царува правото на джунглата и не го казвам аз, а доклади на международни наблюдатели и защитници на човешки права. Всеки може да потърси и да прочете, стига да поиска. Който се заеме с управлението на двата района, ще му трябват десетилетия, за да се справи с бандитизма и беззаконието там. Украйна не е държава – модел за добро управление, но това не означава, че няма обективни фактори, които да пречат да стане такава. Коментарите ви в по-голямата си част са опорки, целящи да предизвикат гняв срещу украинците и усещането, че са си го заслужили. Не ме занимавайте с глупости. ” Това е коментар на лазерно аналитичен мой близък.

Напоследък ме укоряват, че съм пристрастна по отношение на украинската криза и не съм давала друга гледна точка. Под друга “гледна точка” имат предвид една и съща опорка, която се върти безкрайно из мрежата. Текстът е зле, но за сметка на това сърцераздирателно до пошлост скалъпен и ако щете по естетически причини не съм в състояние да го покажа. Не съм съгласна, че не давам право на други мнения- има го на много места по стената ми. Има и коментари, които са в контра на моите. Не съм ги трила нито съм изпъдила хората, които са ги писали, с изключение на един отявлен трол. Не съм казала, че всичко в популярния текст е лъжа.  Просто е далеч от обективната истина. И тъй като тази истина е трудно постижима, има нещо, наречено “международно право”, според което са определени правила и са регулирани отношения. Съобразявайте се с тях.

27.02.2022

Руският войник, който хлипа свит на стълбата пред някаква къща, докато украинци го ругаят и му обясняват, че не го искат в страната си, е най-жалостивото нещо, което видях през последните няколко дни. Окаяна фигурка на дете в униформа, нещастно, самотно и унижено. Може би добро дете, което би искало да учи или да работи или да мързелува с приятелите си, но уви, принудено да се превърне в агресор. Не знам какво са им обяснили на руските войски: че ще ги посрещнат радостно и с любов; че ще освободят една страна от лоши хора; че ще бъдат герои…Това дете плачеше, защото не можеше да приеме поразяващия факт, че е нежелано там, където е. Че не го обичат. Че не е герой. В онзи момент би предпочело, убедена съм, да го набият, или да му дадат възможност да влезе в честен двубой, и дори да загине, само и само да не  му се карат като на пакостливо хлапе. Знам, ще ми кажете – жертви. Знам ще ми посочите разрушения. Знам, ще ми покажете бежански поток. За мен символ на цялото безумие, на което сме свидетели, за дълго ще остане  онова изгубено в житейската гора русоляво хлапе. Този недорасъл нападател с цялата му разкъсваща душата  невинност. Тази мравчица-агресор. Дано го върнат на майка му жив по-скоро.

27.02.2022

Бившият президент, шоколадовият магнат Порошенко, с автомат и маскировъчна бронежилетка отива да защитава Киев и кани Путин на среща в Ада. Братята Кличко с автомати и маскировъчни бронежилетки отиват да защитават Киев. Футболният отбор  на Динамо Киев с автомати и маскировъчни бронежилетки отиват да защитават Киев. Мис Украйна с автомат и маскировъчна бронежилетка отива да защитава Киев. Бе вие сигурни ли сте, че руснаците трябва да ги освобождават всички тези хора от Киев?

28.02.2022

За първи път от 24 февруари насам, това ме разсмя искрено. По повод украинската криза Пекин заявили:

” Мда, териториалната цялост е много важна.”

Ядрената зима ще ни се размине, успокои един бивш полски министър на отбраната. Не увесвайте нос. На него, не знам защо, му вярвам. Лошото е, че мъдрата, мътновата, но величествена като Яндзъ хилядолетна, политическа китайска мисъл, не ни е съдено да я прозрем в този един живот. Много ме е яд!

01.03.2022

“Кроткото джудже” Финландия снощи забрани експорта и импорта на алкохол с Русия. Позицията на финландците е сравнима единствено с героизма им срещу Сталин в “Зимната война”. Напълно сериозна съм. През последните 70 години не се е чул мрън по адрес на РФ оттам. Както щете го разбирайте.

01.03.2022

Далечна Австралия.

01.03.2022

“Те правят, каквото правят, защото са такива, каквито са.” Е. Линкълн. При това наистина го е казал.

 Путин прави каквото прави, защото е такъв, какъвто е. Невъзможно е  да харесвате Путин, но да не одобрявате действията му,  но можете  да не харесвате  държавата Украйна и все пак да подкрепяте  желанието ѝ да е независима, европейска държава. 

Изпитвам непреодолима, необятна, руска, класическа тъга.

01.03.2022

Зеленски: – Европа, защо не ни приемате? Вижте какви страдания търпим заради вас! Искаме да сме с вас. Бием се и заради вас.

Макрон:- Ми вземи седни да напишеш поне една молба за членство в ЕС, де.

02.03.2022

Тръмп се хвали, че пречил на  Путин да  отваря войни 4 години, за разлика от “некадърника” Байдън. Може, ама  Танте  , Биби и наш ББ го удържаха мирен над 10. Да не се фука чак толкоз.

02.03.2022

Цял един живот, събран в куфарче на колела, което спокойно минава за ръчен багаж в нискобюджетните авио-линии. Гледам ги на полската граница. В Румъния. У нас. Симпатични, прилични, угледни, възпитани и сдържани хора. Украинските бежанци пазят достойнството си. Не пищят, не вият, не търсят вниманието на ТВ-екипите . Само Господ знае колко ги е страх.

В Харков, като етнически руснаци се самоопределят 1/3 от населението. Тези руснаци бяха освободени. От разрушените си от войната  жилища. Част от тях прибраха живота си в нискобюджетно куфарче на колела и свободно тръгнаха по света.

02.03.2022

Да не съм чула лоша дума за Зеленски! Можеше да избяга и да предаде Украйна. Той предпочете да се прегърне с генералите си. Телевизионен комик някакъв. “Халтав” актьор. Ако не се беше прегърнал с генералите си, Украйна да е паднала досега.

Аз съм изразявала отрицателно мнение за Порошенко. Днес си взимам всички думи назад, и ще купувам двойно повече от бонбоните му. Само да ги има.  Предстояха избори там. Порошенко е пряк конкурент на Зеленски. Можеше да каже “Не слушайте Зеленски! Слушайте мен!” Не го каза. Застана до политическия си противник. Автоматът му  е телевизионна комедия и актьорско майсторство, ще кажете. По-вероятно да не е. Той знае, че в този исторически момент, ако не застане до Зеленски, няма Украйна, няма нови избори, няма нищо. Самата мисъл, че за тях всичко се решава на избори, а не с номера в калта, означава, че са съвсем, съвсем достойни за  Европа. След всичко преживяно, страната има всички шансове бързо да се превърне в нормална държава. Дано го преживеят. Тези мъже заслужават респект, бе! Това не са политически плъхове. Соколи са!

04.03.2022

Ако ви остане малко време в почивните дни, се замислете от кого ви е страх. От американците ли? От французите ли? От Япония? Австралия? Германия? После се запитайте от кого не ви е страх. Аз мога да отговоря веднага. Мен и от Чехия не ме е страх.

04.03.2022

Позорната дамга, с която Лукашенко беляза  народа си, ще пребъде поне за век. Той предателски пусна руските войски да ударят Киев от север, за да им е най-близо. Тези достойни, горди мъже и жени, работливият народ на тази малка държава, не заслужиха това, но дълго ще влачат срама, лепнат им от омразния диктатор.  На Беларус принадлежи вълшебството от храброст, в нечуваната им никъде другаде по света партизанска съпротива срещу германците през Втората световна война. А помните ли ги как съвестно оставяха маратонките си по земята, за да не цапат пейките в парковете, по време на протестите срещу страхливия подлец “бацка”? Не може да не сте виждали снимки. А знаете ли, че в Минск се бяха организирали в социалната мрежа да раздават на непознати излишната си храна, че е грехота да я изхвърлят, когато някой може да има нужда от нея? Яйцехвъргачите  родни, алоууу! Дълбоко достойнство е това белоруското. Генетично. До клетъчните ядра. Сплотен народ, способен на безкомпромисно уважение към другия и самоуважение. Всичко това прегазиха руските танкове в похода си към Киев. Ще плащаш, Лукашенко. Ако не на този свят, то със сигурност на другия. Предателството е мерзко дело. Дано те забрави историята.

04.03.2022

Войната на Русия срещу Украйна не е Англо-бурската война, която да предъвкваме на кафе и бяло сладко в Ганковото кафене, на около 12 000 километра от мястото на събитията и нула ядрено оръжие. Това е война срещу цяла Европа. Но дори и да не беше, с поддръжниците на тази чудовищна война,  ни разделя Гран каньон. Яжте си ушите с перфидните си оправдания. “Морално безумие”  ги нарече един приятел. Съгласна съм с него и поради това, разбира се, ми е приятел. Не ме интересува плаща ли ви се да я одобрявате. Не ме интересува дали просто така си  мислите докато слушате чуруликането на птичките всяка сутрин. Ама нали се сещате до каква степен са ми приоритет “причините на Путин”, що не бил признавал Брест-Литовския мирен договор, СССР, референдума за независимост на Украйна, както и ядреното ѝ разоръжаване в името на суверенитета. Правилно се сетихте. Пропаст има между нас с вас. Щом приемате равнодушно, че маса договори, гарантирали суверенитета на държава, са парче непотребна хартия, а жертвите и разрушенията са “защото са си го заслужили”, просто се ометете от живота ми. На секундата. Защото съм започнала да блокирам и няма да спра. Има хора на този свят. Има същества. Марш в Еритрея, след като цивилизованият свят ви пречи, същества!

06.03.2022

Снимката беше публикувана във Фейсбук от Ерин Брокович

08.03.2022

“Руското посолство в Дъблин заклейми като “безсмислен и варварски акт”, врязването на камион в оградата на легацията.  Оттам наричат инцидента “агресивно нахлуване в тяхна територия” и го описват като “престъпен акт на безумство.”

The Independent

Интересно защо читателите на The Independent  умират от смях под тази сериозна статия.

08.03.2022

Напът съм да заридая от съчувствие към рашките, че не им останали ни елитни ни средна ръка марки. Ей така както ме гледате и съм ревнала. Лишиха ги от Вуитоните им и от култовите Лубутени. Дори H & M а им взели  и египетските курорти. Над два милиона украинци, повечето от тях майки с деца, в момента не знаят къде се намират –къде замръкват и къде осъмват. Протягат ръка с надежда, че някой ще им подаде детско одеялце. Да не мислите, че са се препъвали в Лубутени и Вуитони в Украйна? Покрив над главата, градинка пред блока за малките да играят и огромна надежда. Това им е било всичкото. За няма и месец ги освободиха от това всичкото.   Молете се да не дойдат нас да ни освобождават така. И не ви съветвам да идвате да спорите с мен тези дни. Кихава съм, хремава, сприхава, изтощена   и отчаяна от това безумие, на което краят не се вижда. Предупредих.

09.03.2022

“Ако врагът за руснаците не съществуваше, той щеше да бъде измислен…Руснаците са влюбени в кризите.”А.Асмолов.

Думите са на един прекрасен, достоен, мъдър руснак. Общото му послание е да не им се сърдим, а да ги приемаме каквито са.

Получих елитарен укор, че се “настройвам към руския народ”. Това нещо е невъзможно да стане по ред причини, които нямам нито сили в момента нито намерение да изяснявам. Просто приемете, че ми е невъзможно. Цитирам част от мъдростта на този човек, защото едно той този народ добре го познава и второ – думите му резюмират собствената ми позиция. Държа да избегна  всякаква възможност за епидермални “прогресистски” спекулации, от страна на хора, които не са в състояние да разберат какво искам да кажа. За мен, например, е непонятно защо руският народ държи горещо да го обичам и с риск да го разочаровам бързам да добавя, че  това  ми е напълно невъзможно. Може да се утеши с факта, че определено не го и мразя горещо.  Приела съм го такъв какъвто е. Всичко останало са интерпретации на мисъл, която се опитва да проектира жълтопаветна проблематика, върху непроходимата кал на най-голямата по територия страна в света. Добронамерено, но комично. Русия я населяват  и добри и лоши хора, както е навсякъде по света, но тези хора имат могъщо обединително звено. Повярвайте ми на тях им е  напълно невъзможно  да проумеят за какво служи демокрацията. Солженицин го знаеше. Сахаров го знаеше. Целият им достоен интелектуален елит го знае. Един ден рано или късно и българската елитарна мисъл ще го проумее. Как да им се сърди човек при това положение?

09.03.2022

Може да си мислите, че вече всичко сте видели и само не ми изпадайте в паника, защото имам да ви кажа, че не сте.  Хилядолетен камък в Япония, за който се носи  поверие, че държи духа на много зла лисица-демон с 9 опашки, се е сцепил на 2 почти равни части. Японците сега са много уплашени и аз също като тях. Заклинам ви да не си и помисляте да докосвате смеещото се емотиконче, защото лисицата може и да не разбере, че се присмивате на мен.

11.03.2022

Мъчно ми е за  времената, в които едни хора сутрин се чудеха  дали да целят парламента с кокоши яйца или да пробват с пъдпъдъчи. Тази липса на алтернатива тези дни ме съсипва просто. Да не говорим, че парламентарните дебати на урду да започнат да се провеждат, никой няма и да забележи.

13.03.2022

Мисля си тези дни упорито за Стамболов. Не искам да мисля за него, но мисълта нахалства, налита ми, отпъдя я – тя след няколко часа пак се появява. Имам чувството, че няма покой на Онзи свят този български политик в момента. Светла му памет. И за страха си мисля. Май мнозина го бъркат с любов. Не знам дали осъзнават, че умират от ужас да не разсърдят Путин дори и в мисълта си.  Защо, джанъм? Толкоз ли е страшен този руски президент? Я споделете да ви олекне. Викате и пред себе си не бихте си признали, че се вцепенявате от ужас. Ами от НАТО не ви ли е страх? Щом ругаете НАТО и се подигравате, значи не ви е. Правилно. То няма от какво.  Ех, този дисонанс български, ех, тази криптирана душа наша. Зорлем човек трябва терапия да ви провежда. Признат страх – половин страх. Не е срамно. Не бойте се, де. По-спокойно. Стига толкоз снишаване, че за смях на кокошките ще станем.

14.03.2022

“Отива телевизионен екип в Кавказ. И питат тамошен дядко, с дълга брада :

– Скажите, дальше лучше будеть?” А той си глади дългата брада и кима:

– Дааааа, дальше еще хуже лучше будеть.”Лия Ахеджакова.

Няма да им превеждам. Като са русофили, да научат руски най-после в този един живот. Аз руски знам. Мен не ме мислете. Кавказецът е прав. Дальше хуже лучше будеть.

14.03.2022

Украйна няма да прости. Никога. То не е за прошка. Представете си го, бе! Тръгвате сутринта за работа, и камион с военни ни в клин ни в ръкав ви спира на пътя и ни назад ни напред. Не могат да ви обяснят какво става, щото и те самите не знаят. Няма да ви гръмнат както сте без оръжие, но както сте без оръжие и не ви гърмят, бомба разрушава дома ви. Зад гърба ви. С все кучето, котката, уай-фая и дрешника. Какво ви остава да направите? Да викнете “ДОМОЙ! Махайте се! Прибирайте се. Нищо не сме ви направили. Не воюваме с вас. Не сме ви взели къщите. Работата. Кучетата и котките.”  Господи, спаси и помилуй нас грешните!

15.03.2022

“НАТО да си седи далече от нас. Не щем и в ЕС. Какво са ни дали те?” Всичко ви дадоха, тъпаци. Възможността без да сте руски олигарси, да ходите на шопинг в Милано, на почивка в Гърция и на работа в Мадрид, ви дадоха. Когато ви щукне да си вдигнете задниците и да се поразходите. Българските роми,  най-необлагодетелстваното социално съсловие, се скъса да пътува. Най-хубавите европейски университети на децата ви дадоха. А вие какво им дадохте на НАТО и на ЕС, кретени неблагодарни? Благодарност и вярност на Русия. Това дадохте. Смешници. Преди години една руска парламентарна репортерка каза “Ми работим си ний, поне за една къщичка в Тоскана да заработим.” Защо в Тоскана? Защо не на Крим? Ще ми реве Соловьов с пяна на устата тези дни, онзи същичкият с вилата на езерото Комо и още 3 вили не знам си къде,  че Европа щели да сравнят със земята. Придворният кремълски трубадур. Ми като я сравните със земята, къде ще ходите на шопинг, бе? Като разкаляте европейските пътища като у вас си, нали ще ви затънат Бентлитата. И тези хора ли са ви моделите за подражание, тъпаци? Не, не се извинявам, малко е тази острота в адреса. Твърде съм мека даже. Кретеноидчета мамини златни, дето собственият си интерес за 20 години не можаха да научат. Снишавайте се сега и се пазете от “натото”. Доживях аз някой да иска да ме пази, а сънародници да викат “сакън! ний сами.” За това какво можете сами, се върнете да прочетете поста ми още веднъж. Даде ви се възможност сами. Видя се колко можете сами.

17.03.2022

Как сте кремлеботчета, милички? Докладвате ли, докладвате ли? Бързайте, че скоро отчет ще давате на държавата-кормилница. Все още ли ръсите гениалност, добронамереност, любов към …втората си родина  и шарм? О, несъмнено, несъмнено. Та ето ви една изящна и изискана история, в която главен герой е една изящна и изискана дама. Мария я зоват, отчеството ѝ не го знам, а по фамилия е Захарова. Машенка Захарова, говорителката на руското външно министерство. Една такава като от стоманена тел изваяна, но много, много изящна, да. Преди година и половина някъде, скъпи тролчета, една група руски туристи  закъса зловещо в Индия. Родната  им матушка Рус, спря полетите заради ковид мерки. А не знаете, че в Русия е имало ковид мерки? То какво ли знаете, ну да. Едни от най-свирепите бяха там, а и все още са. Останали без пари да плащат за алтернативен полет, хората се обърнаха към посолството си в Индия за помощ. В резултат на апела, им се наложи да прекарат известно време в пещера. Индийска пещера.  Там намерили подслон. А изящната, красивата, шармантната и безкомпромисно елегантна Машенка, даде строго и поучително интервю. “Аз” каза тя “като бях дете и ходех при мама на работата ѝ в посолството ни в Китай, съм виждала много туристи. Ама истински такива. С хубави дрехи и куфари. Къде са тръгнали онези наш’те като нямат пари?” И приглади Машенка изящната си рокличка на Гучи с щампираните зелени папагалчета. Очарователна личност. Аз съм ѝ фен. Откъде знам тази малка, сладка историйка?  От самата нея. От личната ѝ уста. Но важното е, че  “Россия своих не бросает” нали така? Така, така. Приятна вечер, кремлеботчета докладващи. Толкова сте ми умнички и сетенки. Вземете докладвайте и това постченце, да станете за смях и на фидките.

19.03.2022

амо титанично величави умове, могат да подслонят следните две мисли по едно и също време:

а) че Путин е връх в международната политика и светът не заслужава да му диша дори праха под подметките;

б) че украинските бежанци са гадна напаст, появила се незнайно защо  с незнайно каква коварна цел;

За нас, обикновените хорица, това е непостижима логика. С нищо не сме заслужили да битуваме сред такива интелектуални великани.

19.03.2022

Единствените ютюбъри, които обичам от цялото си сърце, са едни добри, скромни и работливи хора, които майсторят чудесни неща. Ръцете им обичам. Много ги обичам. Имаме си у дома един любим естонец. От  Талин е човекът. Реставрира стари мебели. Онази вечер написа на абонатите си:”Тъй като Путин все още не е бомбардирал работилничката ми, ще имате скоро нов клип.”

Скъпи ми, далечни приятелю, ако ми позволиш да те наричам така. Само ръцете ти познавам. Обичам да  гледам как тези твои ръце връщат живота на шкафове, гардероби, тоалетки, столчета, рамки за огледала – все мебели, които някой е обичал. Мога с часове да те гледам как внимателно изрязваш съсипаните от дървояди дъсчици. Как прецизно ги заменяш с нови, изрязани лично от теб. Как сам дълбаеш новата резба, та да е досущ като старата. Как лепиш. Как стържеш стария байц и полагаш нов. Как от една крехка, проядена руина, създаваш нещо, което не само може да се ползва, но е и здраво и красиво. Аз не искам този свят да позволи да обстрелват работилничката ти. Аз не искам да живея в свят, в който обстрелват работилничките на хора като теб. Не желая свят, който да не знае дали ще осъмне. Бог да те пази, приятелю! Бог да пази всички ни!

20.03.2022

Безумната русофилска опорка , че “САЩ” ни били “купили” е доста самонадеяна и нафукана. Все едно ние българите сме някакъв предмет с рядка стойност, изложен на аукцион в Сотбис и те горките наддават ли наддават, да ни спечелят на търга. Оставям настрана що за мисъл е да се идентифицираш с предмет. Може за националното самочувствие да е терапевтично да се разсъждава така, но аз викам да посмалим малко и да погледнем истината в упор: умрял някой в САЩ да ни купува. За какво сме му?

22.03.2022

Мариупол днес е Герника от вчера. Ако бях Шостакович, щях да напиша “Мариуполска симфония”, за да изкрещя на света. Ако бях Пикасо, щях да нарисувам “Мариупол”, за да изкрещя на света. Не съм. Мога само да тихо да ви пиша каквото си мисля и да плача. П.П. Всеки кремълски трол, който натисне усмихнатия бутон на този пост, го прави на свой собствен риск . Специално заклинание ще му прати проклятие за вечни времена.

22.03.2022

Възхитителната смелост и красота на някои жестове, понякога спират дъха.

Дмитрий Муратов, миналогодишен нобелов лауреат за мир и главен редактор на “Новая газета”, продава на търг нобеловата си награда. Ако успее, ще дари парите от продажбата на Украйна. Символиката е покъртителна. Русия не го заслужава този човек.

В Беларус внезапно са се прекъснали железопътните пътища, които влизат в Украйна. Линиите на влаковете са повредени, изпочупени са семафори и знаци. Колкото по-дълго продължи ремонтът, толкова по-малко боеприпаси ще получат руснаците. Достойните, човечни  белоруси  не заслужават Лукашенко, нито той тях.

Не знам дали човечеството като цяло ги заслужава тези хора, но има отчаяна нужда от тях. Каквото могат – правят. Поклон доземи! ПОКЛОН!

24.03.2022

Впрочем откъде-накъде президентЪТ Зеленски ще бъде изслушван от наш парламент? Кога е станал наш министър, че не съм разбрала? Той да не им е циркаджийска мечка на нашите? Атракция някаква. Па се и чудят да го слушали ли или да не го слушали. Да говорил ли бил или да не говорил. Да извикали ли Путин за свидетел на разговора и да представи другата гледна точка или да не го извикали. Зеленски е президент на суверенна държава и където си иска, там ще приказва. Аз ако съм на него, дума няма да им обеля. В скайпа   нема им стъпя. Ама ха!

24.03.2022

Вярвал ли е някой, че Украйна ще издържи един месец, затисната от руските орди? Путин нахлу в страната на 24 февруари под претекст, че денацифицира и спасява. Предричаше се блиц-криг, маскирана като  военна операция. Украинците му казаха да си върви “домой”. И украиноговорящите. И рускоговорящите. Съвместен отпор.  Мариупол е в руини, населението бавно гине  под обсада. Сразиха рускоговорящия Харкив. Обстрелват Одеса. На блиц-криг военната операция, обаче,  не ѝ се вижда краят. В Херсон излязоха и първите украински партизани. Всяко бебе и всеки старец са напълно в състояние да хванат оръжието и да тръгнат в защита на отечеството. Рашки –ДОМОЙ! Днес е 24 март. Каквито и да са украинците, те не са руснаци и не искат диктатор да ги управлява. Каквито и да са украинците, заслужават да бъдат оставени на мира да си решават какви ще са по демократичен начин. Може да са всякакви, но от денацификация нямат нужда И не съм вярвала, че ще го напиша, но Слава на Украйна! Тя в момента спасява света.

Leave a comment