Криптозима? Не. Ледников криптопериод

Събирала съм много укори през годините заради непоклатимата си отрицателна позиция спрямо криптовалутите. От 10 години насам, откак следя събитията в тази индустрия, убеждението ми, че продават луковици на лалета на холандци, непрестанно се засилваше. А дали могат или не могат да се използват за пране на пари – само пристрастен наивник или пълен демагог ще го отрекат. По скромното ми мнение, който е успял да се отърве от криптоактивите си, макар и на загуба, може да плюе в пазва и да отдъхне. ‘Ледниковият криптопериод” тепърва започва. Резюме на турбулентни събития в индустрията от последните дни.

“Криптозима”

Криптопазарът е в откровена паника. Вложители не могат да си изтеглят депозитите.

Преди 4 години нобеловият лауреат Джоузеф Щиглиц заяви, че биткойните пречат на прозрачната банкова система. Той ги определи като “дупка, в която изтичат парите от криминални сделки” и рече още, че няма правителство, което да допусне криптовалутите да наливат в незаконни дейности и е въпрос на малко време правителствата да развъртят чука. В САЩ вече го развъртяха и нашите от NEXO са само един номер в списъка на обекти за “млатене”, ако ми позволите да се изразя фигуративно. Самоуважаващите се държави взимат мерки да си прибират данъците и да пазят парите на данъкоплатците. След като арестуваха Сам Банкман Фрид, собственик на борсата FTX, обвинен, че е откраднал пари на вложителите и ги е прехвърлил в хеджфонд, преди няколко дни вкараха в затвора и руския гражданин Анатолий Лехкодумов, собственик на Bitzlato по обвинения в пране на пари. Платформата със седалище в Хонг Конг е затворена, а сървърите – конфискувани, след съвместна акция на ФБР, френските власти и звеното за разследване на финансови престъпления към американската Държавна хазна. Същевременно криптокредитодателят (терминът е технически точен според мен) Дженезис подаде документи за банкрут. Фирмата наскоро беше обвинена от американската комисия за ценни книжа, че продава нелегално криптовалута. Тя е част от Digital Currency Group, конгломерат от повече от 200 бизнеси с фокус върху крипто. По-рано този месец компанията обяви, че съкращава 30 процента от служителите си като сваля бройката до 145 души.

“Ефектът на доминото.”

Дженесис бяха ударени от колапса на друга криптофирма ¨Three arrows capital¨, които банкрутираха миналата година. Те са дължали милиард и 200 милиона долара на Дженезис, докато колапсът на криптовалутите Луна и Тера ЮСД през месец май е сринал тях на свой ред. Това е последната серия от шокове в сектора. На всичко отгоре Дженезис са в съдебен спор с Джеминай, притежание на бившите олимпийски шампиони по гребане Камерън и Тайлър Уинкълвос относно съдбата на 900 милиона долара. Продуктът наречен Джеминай Ърн (идентичен с този на NEXO) беше предложен на инвеститори с гаранция 7, 4 процента лихва върху влоговете им в криптовалута. Гаранция Франция. Около 340 000 потребители на Ърн са в невъзможност да се доберат до депозитите си ноември насам, когато Дженезис спря тегленията поради нестабилността на криптопазарите. Миналата седмица американската комисия по ценни книжа обвини и Дженезис и Джеминай за нелегална продажба на крипто активи.

“Дигитални вложители с късмет”

Дигиталната борса Кракен приключва всичките си операции в Япония този месец. Те спират търговските си услуги извършвани чрез филиала Payward Asia и се отписват от японската финансова система на 31 януари 2023. Като причина за решението си те изтъкват текущите пазарни условия в Япония и отслабения криптопазар в световен мащаб. На японските клиенти ще се наложи до края на месеца да изтеглят криптоавоарите си от платформата на Кракен. Те имат възможността да го сторят чрез външен портфейл или да получат стойността в кеш японски йени и да ги прехвърлят в банкова сметка. От 9-ти този месец вложителите не могат повече да депозират суми, въпреки че търговската функционалност все още е активна така че да конвертират баланса си в актив по собствен избор. Кракен е една от най-големите световни криптоборси и обработва транзакции за по над 400 милиона долара на ден, според Coin market cap.

Leave a comment