Je suis colèrе. Гняв съм (ФБ хроника, нередактирана)

Денят, в който светът празнува Деня на добротата, близо 200 души са застреляни и взривени на 6 места в Париж в терористичен акт. Злокобна ирония: дигитални чествания на ефимерна  съпричастност и реална омраза и страдание. Това е хронология на моя гняв. Личният ми политнекоректен гняв, така както се изля във ФБ. Не съм редактирала.

paris_13nov-extra_large

Петък 13.11.2015  23.50

Най-малко 18 загинали в Източен Париж, пишат от Le parisien. извинете, че ще прозвуча мрачно, но още и началото не е дошло. Децата, които палеха коли там преди 10 години си играеха на шикалки.

Събота 14.11.2015  12.01

Новината за кръвопролитието в Париж заради горчивите коментари под новината на El Pais:
Антонела Хереро: “Невинните умират в името на толерантността и мира”
Елена Аламос:”Нулева толерантност”

Събота 14.11. 2015 07.37 ч.

Над 100 загинали в Париж. 100 заложници.
За първи път съм je suis. Je suis colère.

paris attentat 13.11.2015

(фото BBC)

19.03 ч.

Националните ни медиуми престрашиха ли се най-после да кажат какви са терористите, или продължават дискретно да ги наричат”млади мъже с добър френски език”? То звучи като обява за свободно работно място, не им ли е малко неудобно? Ма малко поне. Утре ще са с мускулна треска от огъването в стремеж никого да не обидят.

22.38 ч.

Чета шумен ропот, че никой вчера не е писал за Бейрут. Заедно с Париж. 50 убити в самоубийствен атентат, над 200 ранени. Не е верно, че никой не го е писал. Такива обобщения никога не са верни. Но друго си мисля. Давате ли си сметка, че почти не реагираме, ако това стане в Израел или Ливан, но полудяваме, ако стане в Европа. Или в Австралия (помните ли как писахте дни наред за заложническата криза в Сидни?) Не е защото сме лоши и не е защото държавите са по-далече. Няма такова нещо. Просто с насилието в Близкия Изток сме свикнали. Не ни прави впечатление. Страшното му е, не че полудяваме от бяс и страх, а че претръпваме. Гняв не ни достига. Гневът е грях, знам. Кажете тогава какво е летаргията? А какво е това да си сложиш знамето на Франция на профила и да се възмутиш шумно , че българите се гневят нетолерантно по форумите? И що за намек е това? Колко толерантност за терористи трябва да имаме? Никой не смее да нарече терористите чудовища. Това нормално ли е? Оправдания ли ще им търсим? Сигурно ще намерим, ако много се постараем. А трябва ли? Самата мисъл, че някой им търси подсъзнателно извинение, ми отприщва гнева. Малко ни е гнева на нас българите. Не достига. И европейският е малко. Като не достига- свиквайте. Оттук-нататък все по нещо ще има в Европа, и то няма да е хубаво.
(Не ме интересува намерения сирийски паспорт; всеки може да си има какъвто си иска паспорт в днешно време, при това прилично изработен. Подозирам, че ще се окаже фалшив. Най-вероятно става въпрос за момчета отгледани във Франция. Каквито бяха екзекуторите на Шарли Ебдо.)

 

15.11.2015 12.39 ч.

Псевдолибералите са в нещо подобно на кататоничен шок. Най-смисленото, което са родили е, че все пак (и пак) ние българчетата сме най-зли, защото не се сещаме, че терористи се борят само с любов и доброта. След като си изпием успокоителните де. Значи ще победим насилието с обич и лексотан. Как не сме се сетили? А междувременно
журналисти от чуждестранни медиуми, които не са престанали да уважават и себе си и професията, вече знаят не само имената на част от жертвите на атентатите в Париж но и части от биографиита им. От тях разбрах, че убийците са екзекутирали блестящото бъдеще на 26-годишен френски адвокат и на 29-годишен испански инженер. 63-годишен португалец и две 30-годишни сестри тунизийки, почтени парижки резиденти също са сред загиналите. Разбрахме, че има и българин. И има още над 100 засега безименни. Пийте си лексотана и обичайте.

 

 15.11.2015 17.57

А безумният вой срещу “масовия” кибершпионаж, а? И лошите спецслужби, а? И “аууууу-нарушиха-ми-свещените-човешки-права-изнаят-колколюбовници-имам”( в общия случай народът от това трепери, като че ли на някого му пука “кой с кого къде и какво”). Па правозащитниците, па дигиталните свободи, па не знам си какво си. Но като се стигна дотам, че наскоро хакери заплашиха да осветлят 200 000 американски агенти, не чух никой да вика “аууууууу”. Или френски, или британски или руски ако щете-без значение е.Ето това е страшното и тогава трябваше да виете. Има едни “тихи” момчета и момичета , които си слагат главата в торбата заради задниците ни, никаква тайна не ви разкривам. И много от тях са свестни, почтени и принципни. 100 пъти ви писах, че не може да имате свобода, след като нямате сигурност, и че ограничаване на свещената ви свобода в името на сигурността в днешно време е най-нормалното нещо, което трябва да поискате. Особено, когато се регулира от правови държави. И какво стана? “Ма как се организираха тея бе, да гърмят почти едновременно от 6 места в Париж”. Ми така-свободно и дигитално може би. Писал някой си в американско издание, че имали достъп до високи технологии хаха. Глупости на търкалета. Един skype им стига. Проблемът е, че онези на които им е работа да ползват онези високи технологии за благото на обществото, не смеят. Та стойте си сега дигитални и свободни и се озъртайте на улицата. Сноудън, Сноудън, и ти си част от голямата беля…

 

15.11.2015  21.12. ч

Политиката at its best.
Тъй рече танте точно преди 5 години по темата ислям, интеграция, имигранти.
“Въпреки, че ислямът е част от Германия сега, опитите да създадем мултикултурно общество не проработиха. Залъгвахме се известно време, но това не е реалността. И разбира се подходът, който целеше да заживеем щастливо заедно, се провали, горчиво се провали” А. Меркел Потсдам 18.10.2010
Меркел подчерта, че имигрантите трябва да се научат да говорят германски, за да се справят по-добре в училище и да се интегрират.
Речта и непосредствено следва изявление на Хорст Зеехофер (Бавария, Християнско социално обединение-сродна на Меркел-овата партия) за твърда позиция “мнозинство на германската култура и против мултикултурно общество”, както и призива му да спре приема на нови имигранти от Турция и арабските страни.”

 

15.11.2015 22.39 ч.

Гледам едно разкошно филмче. Не по телевизията. Японци майсторят мебели. Кротко вглъбени във вътрешната си непримиримост към липсата на прецизност. Изтъркват повърхността на дървото със специален лист от друго дърво и то засиява като златист седеф. С 5 движения на финото длето правят канал, и извиват основата така, че като я погледнеш под обичайния ъгъл, изглежда съвсем права. Ако сглобката не стане-започват отново. Целта е всички естествени шарки на дървото да преливат една в друга и да не си личи къде е снадено.Толкова добронамерени усилия и търпение влагат и толкова красиво става, че ми се насълзиха очите. Ужасно красиво е.
Осъзнавам, че съм в посттравматичен стрес, и мисълта, че този свят не се състои само от терористи, които убиват заложници и се самовзривяват е спасителна. Теоретично знам, че са по-малко на брой от онези, които създават красота и уют. Само че знам, че една шепа изроди може да убие вековното търпение, прецизността и добронамереността на милиони, и красотата, създадена от тях.

16.11.2015 8.10 ч.

И тези хора разсъждават в моята посока. “Сирийски паспорт, който оставя много съмнения”. Не казвам, че сме прави, но просто прекалено често започнаха да намират паспорти, захвърлени на място на атентат. Така беше и при Шарли Ебдо, ако помните.
“Официален френски източник потвърди пред Франс прес, че паспортът принадлежи на сирийски гражданин на име Ахмад Алмухамад, но подчерта, че тази информация трябва да се приема крайно предпазливо, защото досега няма доказателства, че документът принадлежи на един от тримата терористи-самоубийци…
Освен това, сирийските паспорти са по-лесни за фалшифициране и по-достъпни от каквито и да било други документи. Различни експерти, цитирани от френската преса изтъкват, че струват между 1000 и 4000 евро според качеството. И още- много трафиканти на бежанци крадат лични документи, за да ги препродадат”
Харесвам тези новинари заради прецизността им. Не им пука за сензацията, цитират точно, подбират си внимателно думите и не лепят тлъсти заглавия от сорта на “ШОК! ОТКРИХА СИРИЙСКИЯ ПАСПОРТ НА ЕДИН ОТ ТЕРОРИСТИТЕ

16.11.2015 12.52 ч.

Жертвите. Млади и одухотворени. Пийте си успокоителните и бъдете толерантни.

15.31 ю.

В неделната си проповед папа Франциск е говорил за края на света. Цитирал е Апокалипсиса и е казал да бъдем подготвени. Определят го като реалист, който не се хаби в празни словоизлияния, не заклеймява и не е обсебен от мрачни прогнози как всичко скоро ще свърши. Какво повече да ви кажа? Освен да ви припомня за юбилеен път, че заснеха преди 4 години 4-ия конник на Апокалипсиса на площад Тахрир по време на размирната арабска пролет. Припомних ви.

 

15.50 ч.

 Много малко ти стига. Например едър мрачен мургав мъж с брада да тръгне забързано към теб, вторачен непроницаемо някъде над теб, стискайки нещо в ръка, докато седиш на припек и на кафе в градинката. Усещаш как паниката ти нараства и се разсейва чак когато мрачно те подмине и видиш, че държи телефон. Следващият върху когото пада подозрението ти е възрастен, но държелив мъж с бастунче. И той мрачен и решително крачещ и ти ставаш от пейката, защото не можеш д апонесеш подозрението още веднъж да те сграби. И свободата ти вече е разпърцана на парченца, от ведър и умерено оптимистичен човек си се превърнал в неврастеничен параноик и е въпрос на още по-малко време да тръгнеш да ръчкаш с чадър из храстите, преди да седнеш на пейката, а най-вече преди да решиш, че няма да излизаш за удоволствие, а само по работа.

Това са атентатите, особено на настоящия европейски фон. Кажете го на всички неназоваеми идиоти, които ехидно се хилеха, че били такава рядкост, че само тъпаци се притесняват от тях.

 

22.00 ч.

Понеделник на световното духовенство.
Събирам в няколко думи измъчения финал на миналата седмица в няколко истерични изявления на проповедници:
Протестантски пастор заклеймява жертвите от атентата, че са посетили “death metal” концерт
Друг пастор предизвиква обществен вой с фразата “няма добри мюсолмани”
Висш американски католически духовник прегръща Исляма.
И само папа Франциск е тъжен, мрачен и адекватен. Той е латиноамериканец. Единствен знае за какво става въпрос. И това не му помага.

 

17.11.2015  19.00 ч.

Група мигранти са настанени в немски замък. Всеки ден обикалят из сводестите коридори с позлатени фризове, седят на столове, тапицирани с поизтрито копринено кадифе, и зяпат портретите на 1, 2 и 3 -ия граф фон не знам си кой си. И е мъка, съвсем сериозно приказвам. Толкоз им е криво, че ако им разрешат сигурно биха хвърляли дартс по портретите, да им мине поне малко. Скучно им е, храната им -гадна, нямат пари за цигари, не работят, нямат какво да правят-позлатенокадифенплюшен затвор. Пълна тъга.
Ето ви особен аспект на оглушителния сблъсък на цивилизациите. Може да са давали душа да спят на германска улица допреди месец. Сега спят под копринен балдахин, но душа дават за една смотана, вонлива цигарка.

 

 

 

 

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s