ЕС замисля “Фейсбук полиция”. Германци към бежанците:”вилькомен” на улицата, “вървете си!” в мрежата

Heika Maas

“Нашата политика за цензура в Интернет, в никакъв случай не е насочена срещу свободата на различията в мненията. Тя само допринася за това да възпитава гражданите, така че да проектира техните мисли в такава насока, която да отговаря на държавните линии.”

Хайко Маас, германски министър на правосъдието.

Не се подвеждайте-този цитат е сатира, но не е нито лъжа, нито фина манипулация. Той е реакция на свободни потребители на свободната мрежа. Хора, които отказват да допуснат пропагандна намеса в общественото мнение. Реакцията е великолепна: по-вежлива и по-възпитана, отколкото правосъдният министър, управляващата коалиция в Германия и германските политици като цяло заслужават. След малко ще се уверите в това, което казвам.

Препостнах наскоро във Фейсбук тази снимка с текст. За отрицателно време и на принципа на снежната топка тя  доведе до бурни реакции(“как можеш да публикуваш нещо такова! начините ти на представяне на информация са неинтелигентни”, атаки на лична основа към мен(“ти там в провинцията няма как да ги знаеш тези неща”), и скандал (“ти си расистка!”), приключил с това, че неколцина мои приятели (включително уважавана и популярна журналистка от национален ежедневник) величествено напуснаха тясното ми приятелско обкръжение за вечни времена. Тръшнаха виртуалната врата зад гърба си и изгориха дигиталните мостове. Поведението им щеше много да ме изненада, ако нямаше гъста, лепкава и тегава предистория на генерирано напрежение по темата за бежанците.Личната ни кибернетичната схема на реакции и контрареакции между мен и опонените ми вървеше известно време относително гладко така (бройте 0/1):

Опоненти:”Българите са зли човечета. Няма милосърдие у тях.”

Аз:”99,99% от българите да са зли човечета, все един добър ще има и е несправедливо да се говори така”

Опоненти:”Българите са зли, защото не искат бежанци в страната си”

Аз:”Бежанци, които да искат да влязат в страната, няма”

Опоненти(без да усетят  коригират мислено понятието  “бежанец” в това на “икономически мигрант”)”Българите завиждат на бежанците, които отиват да благоденстват в Германия.”

Тук схемата изгаря. Не мога да намеря единицата на тази нула.  Всъщност кой може да отговори нещо смислено на такова твърдение, без да изпадне от сериозната на комичната дискусионна платформа?

Изработва се нова схема.

Опоненти:”Германците са добри хора и ще приемат всички бежанци. Първо Ангела Меркел ще даде едни пари за интеграцията им, после те ще и ги възстановят като подпомогнат могъщо германската икономика.”

Аз:”Ангела Меркел не може да приеме всички. Само изграждането на прилични бежански лагери струва достатъчно скъпо”

Опоненти:” Успокойте се, Меркел съобщи, че ще приема само сирийци, иракчани и еритрейци.Гледах репортажи как пристигат бежанците и мили германци ги посрещат на гарата с “добре дошли” на улицата. Германия не е България”

Тук вече се съгласих. Да, Германия не е България. Точно както и куртоазното улично “вилькомен” на неколцина германски активисти няма нищо общо с “мигранти, вървете си! не ви искаме” на стотиците хиляди потребители  във Фейсбук.

Много често се случва политическата и социална ситуация да опровергае онези,  които обобщават на едро и заклеймяват цели нации и етноси накуп(понякога неволно, но най-често нарочно) . Дни наред конкретни активни потребители  поддържаха със завидно усърдие  илюзията, че Фейсбук България нагнетява омраза и напрежение. По принцип това се прави с щракване на пръсти. Колко му е да изфабрикуваш за  секунда лозунгче  от рода на:”Разприятелявам всеки расист, който дискриминира бежанците” и “Не! на хейта към бежанците в България”, “Вижте германците колко са добри. Засрамете се!”. Категорично невярно, грубо манипулативно и откровено  несправедливо към българите в този конкретен случай. Лична моя проверка, продължила близо две седмици показа, че на мястото на “хейта” имаше съчувствие, вместо агресивни лозунги-притеснени въпроси, вместо призиви за мъст-рационални анализи.И сарказъм, разбира се, по адрес на придирчивостта на някои бежанци/мигранти по отношение на страната, която искат да ги приеме. С две думи  се получи като в стария виц:”Той се криеше, ама никой не го търсеше”. Не оставайте с впечатление, че ме е налегнал сантиментален патриотизъм. Просто е факт, че нямаме приток на бежанци, които да мразим. И това е причината цялата кампания на “хуманните” викачи да изглежда съвсем абсурдна.

Междувременно в Германия:на улицата  “вилькомен”, а  в мрежата  ад.

ФБ Германия атакува правителството заради политиката му спрямо бежанците. Най-могъщият  и яростен удар на юзърите нокаутира лидерката на Зелената партия  Катрин Гьоринг-Екард. Заля я виртуална омраза, до степен, която я принуди да запише  рекламно видео и да поведе Туитър кампания “Спрете хейта!” В 4-минутния клип тя чете коментари на разгневени германци, които я нападат с обиди на лична основа. Обидите са страшно грозни наистина. Оттук до момента, в който Зелените в Европарламента да започнат да призовават да се създаде “Фейсбук-полиция” няма и крачка. Те точно това правят в момента – лобират официално да се въведе  законен контрол върху мрежата.

Правосъдният министър от своя страна води преговори с ръководството на социалния медиум. Настоява  от ФБ да му обещаят, че ще трият всеки ксенофобски коментар. Двамата с канцлер Меркел, заедно и независимо един от друг, се оплакват,  че от социалния медиум незименно им отговарят:  “Да, ще ги изтрием, в момента, в който някой ни докладва”. Не се уточнява обаче, че след като ги докладват, администраторите трябва тепърва да решат дали става въпрос за  “реч на омразата” или просто “негативен коментар и критика”. Разликата  е много тънка. Всякакви манипулативни тълкувания са възможни.  На всичко отгоре, според завещаното от Founding fathers, политическа цензура в американски сайт е почти невъзможна. Дългогодишните ми наблюдения сочат, че ограничения се налагат основно при съмнения за порнография, а не за  дискриминация или политическа критика. Алгоритъмът на ФБ е доста сложен и прецизен, но дори и за него е непосилно да изчисли  потребителят омраза ли изразява, или просто задава неудобни въпроси. В това отношение напълно разбирам екипа на Цукърбърг. Може и да смятате, че с алгоритъма си решават всичко за секунда, но не е точно така. Милиард и 400 000 милиона потребители имат. Така оповестиха наскоро. Иди ги провери всички, ако можеш. И още: повече от ясно е, че не можеш да изтриеш профил, от чието име не заплашват никого с физическа саморазправа и не призовават към насилие, а само критикуват къде по-възпитано къде по-агресивно случващото се, каквото и да е то. Ако започнат да трият наред по сигнал, сами се сещате, че ще започне да бие на диктатура.

Да, ФБ Германия не изглежда особено красив тези дни, но налага ли се да го пудрим и гримираме? И заслужава ли заради това да го накажат с диктатура? Такава, за която намеква остроумната снимка с текст и вярвам вече ще се съгласите, че реакцията, изразена в нея е мека и вежлива, и манипулация на практика няма, ако и цитатът да е преиначен и сатиричен. Германците се съпротивляват на цензурата и имат всички оправдания да го правят. Изкушавам се да си мисля, че ФБ Германия обърна настроенията към бежанците в страната и принуди канцлер Меркел да проведе кастинг на кандидатите за убежище. Отказвам да споделям какво си мисля по адрес на кастинга, лесно е да се досетите. Който си мисли, че е цинично да поканиш всички и да приемеш само представителните (онези, които ще съберат световното съчувствие) е прав. Прави са и онези обаче , които си мислят, че е надделяла не мрежата, а здравия разум.

А на онези опоненти, които твърдят, че говорят искрено, което не им пречи да премълчават нещата, които не им отърват, мога да  кажа само едно-две неща. Фактите са факти, колкото и да мижат за тях, все ще им се наложи някой ден да отворят поне едно око. Потребителите на германската  мрежа се съпротивляват на бежанците за разлика от повечето българи и това е факт. Второ-расизъм към хора от собствената ти раса не може да има. Виж да дискриминираш презрително сънародниците си е не само възможно,  но и напоследък често се случва.  През живота си не съм написала нито един расистки ред. И това е факт и то  лесно доказуем. Мрежата, както знаете, пази всички следи.И трето –  няма никакво значение къде живееш, за да си наясно какво става по света. В края на краищата никой от опонентите ми не беше пряк свидетел на атентата в “Шарли Ебдо” през януари. Те обаче не само повярваха на станалото, но и всички до един се закичиха с безсмисления (по моему) бадж на съпричастността “Je suis Charlie”.

(Въпреки омразата, която се излива в германската социална мрежа, и заради която искат ограничаване на свободата, никога няма да си позволя да вкарам всички нейни  потребители в графата  “зли човечета”. )

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s