Квантовото е новото черно – част I

“В  квантов скок, извършен за наносекунда, се осъществява трансформацията на кучето на Павлов в котката на Шрьодингер, от което в карбона остава отпечатък, но не толкова различим, че да не ни се налага да обърнем копието на телескопа Хъбъл, отпечатано с 3D принтер, към него, за да го видим”. (Илон Маск, основател на Pay Pal и Tesla Cars, технически директор на SpaceX)quantum observer efect

Впрочем кога и къде  Илон Маск   е казвал това е без всякакво значение. И без това на пръсти се броят хората, които ще си направят труда да хукнат да търсят потвърждение. Важното е, че звучи “тренди”, “шик” или “страшно яко” в зависимост от това кой го казва:англофил, франкофон или тийнейджър. Да говориш за квантовата физика е все едно да носиш тоалет, скроен от Диор, на когото Баленсиага  е държал ръката през цялото време, Коко Шанел е зашила копчетата, а Лагерфелд е минал накрая с оверлога. Квантовото е “новото черно” извън всякакво съмнение. Хайзенберг, Борн и Шрьодингер биха паднали от сащистване, ако имаше как да научат. Само Никола Тесла им прави конкуренция по популярност в средите на виртуалните  енциклопедисти (макар че там интересът е насочен не толкова към статичното електричество, а към по-динамични и пикантни процеси  – хората се интересуват колко връзки с жени е имал и дали случайно не е бил някога тайно женен)

Дигиталните ни отношения  изискват степен на информираност, която да ни доведе до съвършенството, до haute couture на общуването: да успееш в  коментар от 10 думи да демонстрираш главозамайващи енциклопедични познания без при това да объркаш името на учения с изобретението му, и най вече животното му( б.а. две от най-популярните животни  в науката-в цитата на Елон Маск) Това общо взето става с придърпване на страници от wikipedia в спор. Всичко, което ни трябва е сумирано в първите 4 реда на статията. Работата е там, че малко хора подминават въпросните 4 реда. Не че не искат, просто нямат време. Дотук всичко върви гладко – всички знаем всичко за всеки и интернет-форумите искрят от познания. Работата обаче се разсъхва в момента, в който излезем навън и се видим с реални хора.  Дигиталната шарлатания лъсва веднага. Опитвам се да се предвидя всякакви изненади. Освен това от време на време ме спипва  алтруистичната нужда да съм особено полезна. В този текст нямам никакво намерение да анализирам защо е така (просто ми се доверете и приемете, че е така – то Е така!) нито да осъждам. Ще се задоволя да приложа стегнат списък на най-модните научни теми, с кратка характеристика на поантата им, както и по една изискана клюка за главните герои. Предоставям за общо ползване. Всеки, който иска може да си го научи наизуст и да блести на воля както, когато и където си поиска. При това не му се налага действително да разбира  от каквото и да било.

1.  Никола Тесла -гениален етнически сърбин, роден в градче в бившата Австроунгарска империя, което днес се намира на територията на Хърватска. Напълно разбираемо е, че три държави не могат да се разберат чий точно е, и затова във всяка, за всеки случай, има негов музей. Впрочем истината е, че е американец, доколкото прави най-важните си открития отвъд океана. Успял е да опитоми частично светкавиците, но няма данни да е правил подобни лабораторни опити с жените. Веднъж журналист, който взима интервю от него обръща внимание на красивия син оттенък на светлите му очи.”О- усмихва се Тесла- Роден съм с кафяви очи. Те обаче изсветляха заради това, че се занимавам с усилена мисловна работа”(тук е мястото да си погледнете очите, ако са с една идея по-светли, значи текстът  ми много помага). Остава загадка информацията колко комара е убил в имението си, с опитите си да произведе ток за индустриални нужди, от статично наелектризирана градинска лампа.

2. Кристал с хексагонална решетка е кристал, чиято решетка е хексагонална.

3. Енрико Ферми (да не се бърка с Лаура Ферми. Той се е занимавал с атоми, но тя пък е написала социалния съспенс “Атоми в семейството”)-италиански физик, член на Академия на науките, нобелов лауреат. Не се захващайте за това, че е създал първия ядрен реактор. Това е втори ред от wikipedia, фасулска работа, всеки го знае. Подминавам четирите реда за вас. Постарайте сe  да запомните, че е допринесъл най-много за “статистическата механика”. Как звучи, а? Ммммм. И още има.Ферми ужасно е обичал да се представя по приеми и официални събития като “шофьорът на Негово превъзходителство проф. Ферми”. Интересно е да се провери какво е отбелязано за домашните любимци в книгата на жена му.

4. Мислите си, че неутронът е просто по-дебелият братовчед на неутриното? Грешите. Той е много повече от това “. Той е “упорит борец за правата на жените. В брака си с протона той има същите права, както и партньорът му, като се има предвид зарядовата независимост на ядрените сили” (не е лесно, но ако го научите наизуст, можете да стигнете до поста  ръководител проекти в Юнеско или даже експерт на ООН  по линия на половото неравенство)

5. Квантовата механика може да обясни и додекафонията. Много е изискано да намекнете, че докато слушате Албан Берг, оставате с впечатлението колко е повлиян от “Принципа на несигурност” на Хайзенберг. Само не пропускайте да добавите, че това усещане ви спохожда само докато разглеждате картини на Джеймс Енсор. Нищо сигурно няма на този свят, ще вземете да развалите доброто впечатление от прибързаност и неинформираност. Всеки детайл е от значение.

6. Алберт Айнщайн – гениален физик, за когото се знае, че е казал всичко на света. Аз обаче знам какво не е казал. Никога не е споменавал, че “само две неща на този свят са безкрайни-космосът и човешката глупост”. Когато някой се опита да ви цака с този цитат, изобразете ирония поне по 5 различни начина. На моя отговорност.

7. Ако някой ви попита има ли правилен многоъгълник с 655 537 страни, отговорът е “да”. Разрешавам да ме цитирате.

8. Макс Борн – модерен, квантов, известен. Обаче.Това, което нито един ред в wikipedia няма да ви каже за него е, че всеки път като видел падаща звезда, си е намислял по едно желание.

9.Метаданните не са човекоунищожително тайно оръжие. Те са едни най-прозаични “данни за самите данни”. Продайте на борсата всички данни, с които разполагате, в момента, в който стигнат прилична котировка, купете си яхта и помахайте мило за сбогом на  “ловците на  метаданни” , които зяпат към  вас от брега.

10.”Ефектът на Паули”  няма нищо общо с Паули, но има много общо с Франк. При “Принципа на Паули” е точно обратното.Франк го няма никакъв там.

11. Лео Силард – учен от унгарски произход с най-висок принос в квантовата лингвистика. Когато за първи път изнасял лекция на английски език, към него се приближил колега и го попитал:”Извинете, на какъв език беше доклада?”Силард  отговорил без да му мигне окото:”На унгарски, разбира се! Вие не разбрахте ли?” “Разбрах, естествено, но защо натъпкахте в него толкова английски думи”?

12. ГМО е постигнат с квантови средства. Създаден е с цел да неутрализира вредния ефект от тайното, предумишлено обгазяване. Сутрин, след като мине кемтрейла, трябва да се изяде поне 1 (един) суров ГМО домат.

13. Ръдърфорд твърдял презрително, че  всички науки могат да се разделят на две групи: на физика и колекциониране на марки. Не е взел под внимание обаче революционното квантово събиране на марки. Всяко ваше хоби може да се превърне в наука, стига да успеете да го прекарате контрабанда през  Големия адронен ускорител на ЦЕРН.

14.Отучете се да четете на децата приказки. Четете им квантови приказки, за да ви уважават и..

…о, да, Илон Маск никога не е казвал това, с което започнах текста, което изобщо не трябва да ви спира да го цитирате.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s