Голямото обществено кърмене

breastfeeding

(Снимката е регистрирала “протестно” кърмене в САЩ точно преди година. Поводът  е идентичен с българския. Охраната в мол скастря Лиза Гарет, която настоява да нахрани детето си пред очите на всички посетители. В резултат тя завежда дело)

Добре ни накърмиха тези дни. С рекламна разходка из “Мола” като бонус. Вързаха ни добре на високите бебешки столчета, сервираха ни  ни сочен питателен  скандал,  включиха ни телевизорите и ни оставиха да живеем с него дни наред. Или поне онази част от нас, която честичко навестява Мрежата. Поводът е от типа “тук ли си-там стой”. Жена поведе война с държавата, която и отказвала правото “да кърми детето си в Мол”. Тоест не изобщо да го кърми на територията на мола.  ами да го прави пред очите на останалите посетители. Обикновено  по-малко му трябва на обществото да се раздели на две и да започне дигитална интифада. Случаят сам по себе си щеше да бъде крайно безинтересен, ако не беше христоматиен. Пример за това как същият онзи социум не си дава сметка как налива с пристрастията си в частен интерес, който няма никаква допирна точка с обществения. В случая държавата е направила каквото е могла в интерес на частното кърмене. Има места, предназначени за това и правила. Може да не са кой знае какво, но вършат работа. Какъв е личният интерес на жената да сезира Българския хелзински комитет мога само да гадая. Предполагам не е трудно да се отгатне. Но истерията около него ме подсети за една друга не по-малко истерична и обсебваща тенденция, свързана с кърменето, която регистрирах преди няколко години.

Д-р Спок мъдро отбелязва в една от книгите си на тема как да отглеждаме деца, че в кърменето няма нищо чак толкова особено и е излишно да се напрягаме. Дадем ли му  някакъв специален статут, най-много да ни секне кърмата. Идеално е знаел какво пише. Само че едва ли е предвиждал, че като за България е трябвало да го напише 2 пъти, в най-бодящия  очите курсив. Само за около 70 години го превърнахме  в социален проблем. Ние не само се напрегнахме. Яко се впрегнахме и даже го  превърнахме в протест  същото онова невинно, естествено старо като света кърмене. Най-благата връзка между майката и новороденото чедо.
Избуя преди време и нае скорост една много странна …да я наречем категория майки (макар че доколкото ги опознах “банда ултраси” щеше по-точно да ги опише). Те много държаха да кърмят децата си поне до първи клас, без да “тровят” организма им с каквато и да била друга храна. Случайно разбрах за това преди няколко години от молба в интернет форум. Майчицата искаше разрешение?! от съфорумките си!?! поне вода да даде на детенцето. То било на годинка! и до този момент ни сокче?ни пюренце!? ни водичка?!!!? не били атакували стомахчето му. Нали съм си услужлива, тутакси предложих да го пробва с бисквитка и сок от моркови и вода на корем разбира се. Само дето не ме изгориха на клада. 10 ме нападнаха да ми обясняват колко съм тъпа и ако друго освен майчино мляко проникне в нежното същество, нещо много страшно ще се случи, акто например детето да се превърне в дебел младеж. Така им били казали някакви от Америка. Хич не се плаша лесно.Затова геройски им обясних на странните дигитални същества, че познавам жени, родени в следвоенна България от майки, които заради стрес и недохранване не са имали и капка мляко. Затова се е наложило да ги захранят още на 3 месечна възраст  с каквото се намира за хапване у дома, Въпреки това, че вече са в зряла възраст, те  се фукат с талия на оса и възхитителна фигура като цяло. Освен това намекнах, че явно дългогодишното кърмене не помага на американците да спрат да страдат от затлъстяване. Забраниха ми достъп до форума, разбира се. Дълбоко подозирам, че онези жени “про кърменето”  са същите тези днес “контра ваксините “.  Поне са духовни сестри и споделят идентичен манталитет. Невъзможно ще ми е да им обясня, че дори да хранят децата си до абитуриенския им бал от гръдта си, няма да успеят да неутрализират липсата на ваксинация. Без значение дали са го правели на обществени места или на спокойствие у дома. Затова няма и да се опитам да им обяснявам и няма да се поддам на провокациите им да взема страна в този демонстративен спор. Ще направя нещо по-добро. То обединява частния интерес, обществения и държавния (в аспекта на институциите, макар че всяко загубено от държавата дело, все обществото го плаща).Сетих се за глуповатия, но много смешен филм “Запознай се с нашите”. В него героят на Робърт де Ниро кърмеше внучето си с някаква странна изкуствена цица, за да не страда малкия от временното отсъствие на майката.А  дали сме гарантирали в България правото на всеки мъж да кърми детето си във всеки  мол, или не сме? Че онези в Хелзинки и за по-малко се хващат. Аз, разбира се, съм за равни права на кърмене в този казус. В случай че някой/ нещо- да се знае

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s