“Случиха ни ” нещо “пИрфектнУ” в парадигмата (част I)

“Повече от щастлив”…Всеки път, когато сервитьор каже, че е повече от щастлив да ме обслужи, очаквам да запляска с ръце и да заподскача от радост.” Стивън Мандънхол 

“Глупава грешка” – “Покажете ми умна такава” Франк Фоули.

((изразите са  номинирани да отпаднат  поради преупотреба и липса на смисъл през 1994)

Всяка година малка, но симпатична  американска университетска общност гласува за думи и изрази, които да бъдат изпратени в “изгнание” по ред причини. Ако са думи те са свръх и неправилно употребявани, или погрешно произнесени.  При фразите проблемът е във вътрешно противоречие и неправилен синтаксис.  Накратко: всяко нещо, което ни халосва ежедневно по очите или ушите в общественото пространство и ни причинява я тикове, я уртикария.  Регулярно светът си избира дума-символ на изтеклата година. Въпросната общност се опитва да отърве същия този свят от натрапчиви и нежелани думи. Антитезата на съдържателната символика.  Иначе казано, ако думата на годината е като наградите “Оскар”, тези недомислици печелят “анти-награди “Златна малинка”. През 1996-та например са се опитали да се саморазправят с помпозното “Абсолютно!”, изритало от сцената  семплото “Да”. И разбира се не са успели.   Болезнено ясно си представям  още, с каква безутешност и настойчивост американските академици  се опитват от  80-те насам да видят сметката на така любимия въпрос на медицинските сестри към пациентите  “Как спахМе днес?”. Честно е да припомня, че много години преди тях,  плах ироничен опит за заличаването му прави писателката  Памела Травърз в “Мери Попинз”. Общественото мнение обаче е непромокаемо за иронията. Да го заплашиш с нея е като да замахнеш по куче със салам. И безумният израз безпрепятствено продължава да дразни.

Присъединявам се към американците в  тяхната безутешност. Най-малкото защото всяко  езиково поражение там е и наше лично – европейско и в частност българско. Страдаме и ние. С известно закъснение, разбира се, което обаче никак не облекчава товара.Бързам да уточня за онези, които вече са поели въздух да ругаят “чуждопоклонниците”. Ще прибързат. Светът  отдавна е  “плосък”  (и без Фридман), господа патриоти. Езиковите процеси  никога не са се побирали в  тесните национални граници и невидими нишки ги движат в  посока Атлантическия океан, Кавказ, Тибет, о-в Ява или Тайван. Датирам това “отдавна” горе-долу откакто сме тръгнали да се разселваме по света. Окончанието “ка” на санскрит е също толкова умалително както в българския и руския . А числото 2, произнесено от индийските йога- инструктури звучи досущ като “две”или “дуе” на някои диалекти.(deux, two) “4” е “четвари” и спирам дотук, за да не се отклонявам прекомерно от темата. Когато специалистите по сравнителна лингвистика  са давали имената на езиковите групи, изобщо не са се шегували, когато са включили българския в индоевропейската.

И ето, не са минали и 30 години от последния опит на изтормозените до смърт от езикови безобразия академици да  екзекутират “Как спахме-ядохме-се разходихме-потанцувахме днес?”,a  всички млади български майки, преминали успешно строевата подготовка във форум bg-mamma (което на практика означава ВСИЧКИ български млади майки)”папкат, слушкат, махат с ръчички и тепат с краченца” заедно с миниатюрните наследници. Що се отнася до великата “парадигма”, малко са местата  у нас, през които можеш да минеш, без да  чуеш тази дума. Тя  намеква за атинската философска школа, от нея вее страхопочитание, но да си го кажем направо  е най-редова дума. Толкова редова, че очаквам всеки момент кондуктор в градски транспорт да ми поиска левче заради парадигмата на билетчето. И силно подозирам, че само вроденото чувство за такт и добротата възпряха продавачка в  магазин за дамски дрехи да възкликне:”Ах, каква парадигма на карето сте с  това елегантно  палто!” Не знам всъщност защо го премълча. Може би “не е имала идея”, че може да го метне ей така, непринудено като шалче.  Още някой да се дразни като мен от кошмарния и некоректен буквален превод на фразата “I don’t have an idea”, която на френски звучи като “je n’ai pas d’idee” ? Що за хора са тези, които си признават доброволно, без изобщо да се замислят, че са напълно лишени от идеи? Може да нямам никаква представа от нещо конкретно, но като цяло съм претъпкана с идеи.

Всеки нов израз може да се разглежда като “селфи” на обществото в конкретен исторически момент. За мен такъв в България безусловно е “случи се”. Нищо не издава повече безсилието ни като нация от този неадекватен израз.  Обикновено ти се случват неща над които нямаш контрол:природни катаклизми, бедствия, аварии. Невъзможно е да ти се случи парти, концерт,  работа от понеделник до петък, обяд с братовчеда Мишо в събота, демокрация, пресконференция или нов парламент. Всъщност парламентът може, но все пак да те сполети, а не да ти се случи. Разбрах, че безчинството с невинната фраза е преминало всякакви поносими граници, когато чух психоложката Маги (така и не разбрах как и е фамилията, знаем я като “Маги на Слави”) съвсем сериозно да казва в телевизионно интервю:”Истинският мъж трябва така хубаво да ти ги случи нещата”. Ако бях по-подозрителна по природа, щях да реша, че е използвала евфемизъм за “Истинският мъж трябва така хубаво да ти го на*ука”. Но не съм. Говоря само от позицията от позицията на многострадалния лингвист, който се опитва да левитира над езиковите безобразия. Пък и това приляга повече към речника на сексоложката Кобилкина. Нея поне не съм я чула веднъж да каже “чуйек”, но да не пресилвам все пак. Колко ли съм я слушала?

При всички случаи обаче, ако трябва да избирам между думите  “перфектен ” и “циганин” и коя от тях  да отпадне от ежедневна употреба, категорично гласувам “перфектен” да изчезне завинаги. Няма по-преупотребена дума в изстрадалото ни отечество от нея.    За около 10 години, тази ондулирана, соанирана и фиксирана с евтин лак за коса в някой фризьорски салон проклетия, излезе от козметичния бранш и се намърда в националната индустрия. Всичко в България е перфектно. Грешка. Перфектни са маникюрите, прическите и само някои кулинарни ТВ предавания. Всичко останало  е “пИрфектнУ”. Политиката, образованието, социалните дейности, спорта и телевизиите като цяло. Пирфектнуту у нас е антиподът  на идеалното. Идва си в комплект с  диалектното произношение, носи си противоречието като чифт удобни подпетени пантофи и е буквално навсякъде. Що се отнася до “циганин”, никога  не съм била  състояние да проумея с какво толкова дразни тя. И как така успява да не подразни и обиди всички “джипси, хитанос и житан” по света, а точно нашите. Според мен, разбира се, са виновни етническите  българи – до един чиновници –  които някак си успяха да внушат, че думата е дискриминативна. Отказвам да повярват, че не знаят откъде идва. Просто там откъдето идва няма казус ( и фонд) за коригиране на исторически  несправедливости.  Според една от теориите за произхода и, това е исторически еволюиралото  архаично “агуптин” (“египтянин”, човек с тъмен тен). Цигански дечица, на които го разказах  се зарадваха и развеселиха, и даже като че ли леко се възгордяха. “Нека сме цигани тогава”. Точно както и ние не възразяваме да си бъдем българи, при все че италианците свиват рамене с презрителното “хубава работа ама българска”. И както гърците може и да се гордеят, че са гърци, ама в други части на Балканския полуостров от около 200 години насам си намигат един на друг “пак си задлъжнял като грък”.  Но пак се отклоних. Това е сигурно заради  пустата му  оксиморонна фраза “Политическа Коректност”. Симпатичните  американски академици извършват безрезултатно серия опити за покушение върху този израз още от началото на 90-те години насам.  По всичко личи, че борбата ще продължи и през идните 10. Подкрепям морално и от сърце. Такива изрази имат място в езика, само ако крещят  явна  ирония. Но нека първо се справим някак си с “Ако знаеш какво  ми случиха онзи ден, чуйек! Идея си нямаш колко пИрфектнУ беше”

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s