Тази политНЕкоректна живопис

wassily-kandinsky1024768

Може и да ни се струва, че тази работа със забраната на думи заради политика, коректност и най-вече “нейна вездесъщност” политическата коректност е майтап. Е, не е. Разбрах го, когато установих, че през 1983-та година е била забранена думата language (език). 7 години по-рано слагат вето на “мачо”. През 2004 екзекутират “метросексуален” (Който я използва се влачи с около 11 години след тенденциите. Това ме подсеща, че и ‘trending” вече е изпадала в немилост, та ми остава за утеха “демоде”. Нея обаче  отказвам да я използвам, защото   нямам данни и не се знае дали ако я напиша, няма да се озова внезапно извън закона) За “негър” вече знаем. Всички разбрахме как в новото издание на “Пипи Дългото чорапче”, бащата не е вече негърски крал. Короновали са го на някакъв остров, но на какви поданици не е ясно. Опитвам се да си представя  как са се справили със симпатичния пасаж, в който се твърди, че черната кожа е по-хубава от бялата, защото жълтият пясък се откроява по-добре като полепне по черно задниче. Предполагам са резнали всичко, което намеква за наличие на задни части. Тъй като с такива разполага цялото човечество, едва ли са рискували някой да се обиди и да сезира правозащитниците, че в детска книжка описват “неговия собствен задник”. Та след като видяха сметката на думата “негър” отвъд океана вече работят за това да ликвидират и  “negro” . А как тамошните имигранти от Латинска Америка  ще изговарят и пишат “черно” си е чисто техен проблем. Колкото по-бързо отвикнат толкова по-добре. Могат да го заменят например с “нощно”, докато не се обади някой, който работи нощни смени и не се оплаче, че му нарушават правата като го асоциират с черноработник.А той човекът си има я зелена карта, я работна виза, я и двете. И в крайна сметка, ако много им се прище да кажат “negro” винаги могат да отскочат до Мексико да и се наговорят на думата безнаказно колкото си искат и да се разтъжат.

Та докато наблюдавах мрачно процесите, изведнъж  се угрижих за живописците. Те използват ЦВЕТОВЕ представяте ли си? Тези хора дават ли си сметка, че живеят и работят на ръба? След като нямаме никакво право да използваме наименованията на цветовете за расова отличителност, какво да кажем за буйната и невъздържана употреба на шарени бои в платната. Колорът е чиста сегрегация, крайно време е да го проумеем. В момента не мога да се сетя с какво жълтото в картините на Василий Кандински може да обиди някой монголец. Но ако си дам достатъчно време, със сигурност ще открия дискриминативен саркастичен нюанс. Темата за червеното и черното даже не ми се и подхваща. Прословутия “Черен квадрат” на Малевич трябва тутакси да бъде заклеймен като расистки и недопустим. (то и без това според слуховете картината  била експонирана погрешка наопаки и затова никой не я разбрал).

Malevich,_Kazimir_Severinovich_-_Black_Square

Затова трябва да се забрани употребата на всякакви цветове в изкуството. Черното заради афроамериканците. Жълтото заради азиатците. Зеленото заради зелените човечета. Мохерът заради “малките космати човечета от една планета близо до Алфа Кентавър”.  И синьото. Задължително и него. Не заради синята кръв на някои кралски фамилии, ами защото доминира флаговете на редица държави. Някой може да изгърми задето е поругал  национална светиня. Освен това сини обикновено са моретата, така че  платната на някой маринист може да нарушат не една или две водни териториални граници. Розовото е сложен казус. С него се кичат  основно гей-общностите. Какво намеквате с това розово петънце в левия долен ъгъл на картината си, г-н художник? Поставяте цяла социална група в унизително положение? Замацайте ако обичате и преместете розовото в горния десен ъгъл, само ако феминистките не възразяват принципно. Виолетовото все още изглежда законно. Докато певицата Ирина Флорин не се  усети, че е другото наименование на “цвета лилав” и не заведе 200-300 патентни дела.  Оранжевото може и да ви изглежда безопасно, но изобщо не е. Налага се да припомня, че е смесица от червено и жълто. За индианците наистина ли забравихте или само се правите?

Бялото на пръв поглед е невинно. Можем да разчитаме, че повечето хора не знаят, че  е съвкупност от всички цветове на слънчевия спектър. Използвайте го във всичките му нюанси – никой няма да ви търси сметка за това. Стига да си траете за нюансите.  Те са лична собственост и неприкосновена територия на Е.Л. Джеймз, а с адвокатите на авторка на бестселъри  аз например не бих искала да си имам работа. Та най-сигурно е да се забрани живопистта. Художниците са ми страшно симпатични и не искам да живеят под заплахата някой да ги осъди затова, че сегрегират и нарушават изконни човешки права.

П.П. Проверих тази работа с думата “език”. Оказа се, че я преупотребявали в някои договори и затова я забранили преди 32 години. Любопитно е, че употребата и е допустима само ако въпросните договори са написани на полски или латински. Много сложен взе да става този свят. Представих си как по недоглеждане я използвам  в договор написан на чешки  и потреперих от ужас какви неясни последици може да има това.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s