Мъжете и жените са равни. Жените, разбира се, са малко по-равни

Последният път, в който се опитах да направя комплимент на жена беше и най-прясното ми  социално фиаско. Намирам една позната за крайно  женствена,  което само по себе си  е прекрасно. Да, но го изказах на глас, което ми беше грешката. А истината е, че исках да я поощря с нещо едновременно мило и искрено и това беше единственото, което отговаря и на двете условия. Нямам високо мнение за нея като цяло и изпитвах леки угризения. Да не се бях обаждала изобщо. Тя не че подскочи или че се навъси свирепо. По принцип е от мадамчетата, които винаги и на всичко се хилят (особено, когато им кажеш нещо, което не разбират, то винаги им се струва страшно смешно). Но този път в смеха и дрънна  пиринч. После щракна с челюсти да затвори крана на веселието. погледът и загуби фокус и преди да замълчи застрашително отсече, че изобщо не я познавам. Пък аз в това време целувах за сбогом добрите ни служебни отношения и горчиво се разкайвах.  Като се видяхме  след два дни обаче, женственото същество грееше като две луни и още преди да поздрави  тикна телефона си под носа ми, триумфално отметна къдрици и навири брадичка. Това важно нещо, което трябваше да ми бъде показано, беше някакъв задълбочен психологически тест за типа мислене – мъжки и женски. А тържественият повод беше, че резултатът я докарваше на 100%-ов мъж сиреч- на облаците от щастие, че ми е натрила носа. Опитах се да изразя едновременно разкаяние за прибързаното си заключение и страхопочитание пред мъжествения и ум, без много-много да си отварям устата този път. Затова си премълчах, че само 100 %-ова жена ще се поти да подбира внимателно отговорите на 100 въпроса, само за да докаже на друга жена, че всъщност е мъж, на когото погрешка са добавили  повечко естроген в кръвта. Съвършена и 3/4. Не защото гледа с настървение всички риалити формати и женски утринни предавания. (И  после ги разказва на познатите си). Нито че обича да разглежда във Фейсбук  пиянски снимки на приятелките си, които танцуват по масата. (Все пак  не ги показва на познатите си). Нито даже, че чете основно книги с техники на самоусъвършенстване и е абонирана за сутрешните и вечерни онлайн послания на всички ню-ейдж гуру.  Определено не.  Причината, която затвърди впечатлението ми за тотална женственост е, че тя без изобщо да е наясно за различията между мъжкия и женския тип мислене,  се изхитрява да намери  разлики в качествата. Убедена е, че женското е ограничено и обидно, а мъжкото е неограничено и ласкателно. Така вместо да размаже теорията ми под златистата си дясна маратонка, тя ми предложи апетитно висококалорично доказателство в нейна подкрепа. Изведено като парадокс, това звучи така:  съвършената  жена се стреми цял живот да се самоубеди, че мисли качествено  като мъж. Точно това усилие доказва, че мисли некачествено като  жена.

Като несъвършена жена не мисля така. Достатъчно ми е да си представя само за секунда свят, в който мъжете и жените  мислят еднакво, за да потръпна от ужас и чевръсто да спра да си го представям. Да, и ние и съществата с Y хромозома имаме различни мисловни криви. Но дали тези криви са зигзагообразни, кръгообразни, спираловидни, квадратни или даже не са криви ами са абсолютни прави е без всякакво значение. Женското мислене не е синоним на скудоумие, нито мъжкото – на космическа философия. Докато  самите жени не  проумеят това, дискусията за равнопоставеност между половете ще бъде абсолютно безсмислена. За мен специално женската революция започва и завършва със суфражетките и нямам нужда от повече доказателства за равнение. Резултатът от стореното от тях е единственото рационално зърно в дългогодишното социално неспокойствие заради “какво-аджеба-искат-тези-жени-та-не-мирясват” , защото има пряко обществено приложение. Тези, на които държавата е вменила ангажимента да се трудят, са получили правото да избират кой ще управлява същата тази държава.  Всичко останало е индивидуална житейска позиция, гледна точка  и себеусещане. И вдигане на  шум, разбира се. Мъжете винаги ще ни дишат праха в това отношение. Няма как жена да не е измислила и реализирала успешните социалните кампании за добри каузи. Запишете си го  някъде това и си го поглеждайте често за самочувствие. Това ние го можем! Както впрочем умеем и много други изненадващи вълшебства. Така че, дано  в нежната си женска кожа (дар точно от естрогена, не от тестостерона ) се радвате на естрогенното си  мислене. То никак не е лошо.

women socializing

Една от причините  да се котира толкова ниско на борсата е в мита за “мъжкия свят като царство на свободата”. На тази имагинерна свобода завиждаме и затова сами изплитаме цяла мрежа от митологеми. Бегло през рамо да хвърля поглед на историята, веднага ще намеря доказателство каква велика заблуда е това и колко свободни са били винаги жените. И винаги е имало мъже и жени с различно качествено и различно некачествено мислене. Както и  тесногръди хора и от двата пола, които са се удивлявали на свободата, с която разполагат жените. Особено в случая на монголките, сред които е имало нежни създания с генералски души. Когато пътешественик се срещнал с християнката Сорхатани, снаха на Джингиз  и майка на Кубла хан възкликнал “Като гледам какви са жените на монголците се изпълвам със страхопочитание пред това какво ли са мъжете им.”

Малко се знае още, че титлата при римските крале ( да не се бърка с императорите, говоря за по-далечни времена) се е предавала от баща на дъщеря. Който се оженел за нея наследявал про форма короната, а после управлявали равнопоставено(  жените са носели прерогативите, не и  отговорността обаче, в което е хитрата хватка). Оттам идват и древните приказките за  принца-странник  дето цъфнал в незнайно царство, за да спечели сърцето на умната кралска дъщеря.

Примерите за свободни и образовани принцеси са десетки, разбира се. Бабата на всички френски крале Ана Киевска  говорела 5 чужди езика и била обучавана от дете за държавник. Френският принц, за когото я омъжили бил неграмотен и се подписвал с кръстче. Той обожавал жена си и не смеел да вземе решение без нейно позволение. И последният и династически внук е положил клетва над нейното Свето Евангелие, което си донесла в Париж от Украйна през 11 век.

В Магнаурската школа са образовали  принцесите редом с принцовете още през 8 век: Ана Комнина, дъщеря на византийския император Алексий Комнин, грузинската принцеса Мария и хазарската Чичак са сред възпитаничките и. В онези мъдри времена образованието е било равна на свобода, точно както и в днешно време. Прелюбопитен факт е обаче, че в още по-древни времена  невежите са вадели изкусни трикове от чувала.Ето какво са регистрирали историците. В  древно източноафриканско племе, наречено “гала” всяка жена, на която писнело да се занимава с домакинството и да слугува на капризния си мъж, започвала да се “държи чудато и да бърбори несвързано”. Съпругът веднага стоплял, че ” дух се е вселил в нея” и за да си няма неприятности падал в краката и, и започвал да я третира като божество. А след него и всички околни. Отпадало задължението да върти къщата и я носели на ръце из цялото село. Това ако не  е пример за съвършенство на типично женското мислене, не знам какво е. Малко се е загубило оттогава. Възхитителна е традицията  на странно бърборещите жени от племето “гала”, която ги свързва със  съвремието ни.  Днес такива “осенени” дами стават ТВ-богини,  водят женски утринни предавания, в които (парадоксално) подкокоросват истинските жени да мислят като мъже.  Единици са разбира се, както всички избрани, но и за нас, останалите, има доста опции. Като да се отдадем на активно онлайн общуване например. Това, което травмира повечето мъже е като предписано от лекар за нас. За пореден път  изследователите от агенция Pew короноваха жените като властелинки на свободната мрежа на 2014. Единствено на жените тя се отразява добре. Рецептата за житейското  задоволство на дамите е следната: да публикуваш по 2 снимки в социален медиум дневно и да отговориш  на 25 имейла. С две думи-едно нищо и половина като усилие за повечето жени. Кой мъж е способен на това? Докато пише 10-ия си отговор с дясната ръка, с лявата ще опипва за (по избор) или  шишенцето с успокоителните или за чашата с нещо не по-малко успокоително. Само не се заблуждавайте, че това го прави по-некачествено мислещ от нас. Нищо такова не съм доказала. Ако погледнете последното му бизнес- писмо, може и да забележите, че е отегчително до смърт, но безукорно в синтактично и пунктуационно отношение. Повечето мъже френетично държат на тези неща, което им отнема време и ги невротизира. Сега, дами,  погледнете последния си Фейсбук статус. Вижте с каква свобода е написан. Великолепен текст – мъдър и емоционален. Пропуснали сте запетайка. Коригирайте. Добавете я.  Изтрийте многоточието. И другото. 3 емотикона на сърца са достатъчни като внушение –  махнете останалите 7.Готово. Сега вече сте абсолютно равнопоставени, а вие лично малко по-свободни. Всичките 25 имейла, на които отговорихте днес бяха до най-добрата ви приятелка и 24-те онлайн магазина, чиито разпродажби следите с “мъжка” настойчивост и непреклонна воля.

Advertisements

One comment on “Мъжете и жените са равни. Жените, разбира се, са малко по-равни

  1. […] която се включиха Събина, Ана Динкова, Роси, Бояна, Све, Биляна и въобще, много хубава седянка и четиво […]

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s