Как по-резултатно да крещим във Фейсбук, за да ни чуят (кратко напътствие за бъдещи дигитални звезди )

Крайно време е да се каже, че интернет отдавна надмина всички мечти и сънища на бащите и майките на  интернационала. Призова   “париите” от всички страни (част презрени и част високопоставени), свърза ги  и ги  остави да се самоуправляват. Който се е самозаблуждавал, че социалната мрежа е средство за общуване трябва да си прерагледа мнението. Тя е едно наистина страхотно място, в което обаче всеки се опитва на надвика всички останали. И най-кротките попаднат ли в нея, щат не щат започват да подвикват тихичко, колкото да поддържат самочувствието си. За да си представим количеството енергия, която му е необходима на този всеки да открои ефикасно писъка си в пространството, ще насипя малко цифри в текста. Гарантирам, че са до една актуални и красноречиви.

Над милиард и 300 милиона в света сме онези, които си отглеждаме общото чедо Фейсбук. Деловият, забързан Twitter и най-голямата платформа за снимки Инстаграм имат по около 300 милиона потребители. Над 400 милиона талантливи, шашави, или откровено  шашави тийнейджъри си губят времето като разкрасяват  с находчиви миймове младежкия Tumblr. (ако смислен и действително смешен джиф ви ловне окото във ФБ , да знаете, че няма как да не е от Tumblr).  Не трябва тези цифри да се събират механично. Никой не дава обет за вярност към любимия си  сайт. Аудиторията се разлива свободно и демократично насам-натам, както и информационния коктейл, който пък  пътьом добре се омесва в  шейкъра. Много хора поддържат активно по няколко профила в няколко различни медиуми  и напоследък все по-често ме яде въпроса кой изобщо нещо полезно върши на този свят. Като се знам колко време прекарвам във ФБ, ме е страх да надникна в профила си в Туитър. Но да се върна към основната тема: крещенето е основен жизненоважен начин за общуване в мрежата, в случай, че искате да се откроите като маслинката в този коктейл.  И тъй като не мога да устоя на изкушението да съм полезна, ще се опитам да помогна на онези, които искат да крещят все по-добре и все по-гръмогласно. На пръв поглед изглежда като работа за целия китайски народ, и част от населението на индийския щат Пенджаб, но това е само привидно. Има си хватки, които да ви наложат и утвърдят като звезда и те действат по-безотказно от рициново масло.

На първо време тутакси се отпишете от кастата на “обиждащите”. Тя вече е пренаселена с адепти на безсмъртния Уоубегър Безкрайно Удължения. Това е онзи странен герой на Дъглас Адамс от “Пътеводител на галактическия стопаджия”, поставил си за житейска цел да обижда Вселената. Конкуренцията там е свирепа и безпощадна, но това е само половината проблем. Тъй като ми е противна дори и  мисъл да обидя когото и да било, не мога да съм ви полезна в тази посока. Не че не мога да измисля нови, ефектни и екстравагантни обиди, специално за вас, но наскоро се врекох да не го правя. Затова силно препоръчвам да се запишете в групата на онези, които “се обиждат”. На всеки и от всичко. Не че общността е по-малка. Просто инструментариумът е по-разнообразен, по-индивидуален и (дано ми простят най-самоотвержените труженици)-все още е неразработена територия.

social media 5

Приемете за аксиома, че всичко на този свят е достойно да ви накара да се фръцнете обидено. Ето простичък пример. Живеете в държава,  която има президент, парламент, правителство, опозиция, неправителствени структури, комисии, банки, телевизии, университети, училища, детски градини, футболни клубове и пр. Всичко това е достатъчно да ви накара ходите преманентно нацупени поне една седмица. Лошото е, че прекалено много хора го правят и за цупнята ви едва ли ще се чуе в социалните форуми. Твърде достъпно е. Затова проявете новаторство и дързост. Нека не ви мързи. Все някъде в Челопеч или Златна Панега  има структура със съмнителна и силно дразнеща дейност. Информирайте се и огласете шумно недоволството си в социалните сайтове. Не е важно каква е структурата – кръчма или пазар. Важното е, че вие  приемате дейността и като лична обида. Не забравяйте, че кодовото е “личен”. Всичко, което някой говори или пише приемайте дълбоко лично и непримиримо. А това, че пишещият не ви е и сънувал,  изобщо не трябва да ви смущава. Няма кой да провери вас ли е имал предвид или не. Често казват, че единственото, в което не може да бъде обвинено което и да било правителство, е лошото време. Сега е моментът да ги опровергаете тези профани. Обвинете не само своето, но и всички правителства по света за отвратителното  време. А ако случайно са ви доставили някой особено слънчев ден,  опишете развълнувано и подробно какви терзания ви причинява горещината, и как  кичозните трели на птичките сриват изтънчената ви естетическа система.  Позабъркайте малко  емоции- по възможност противоречиви- и украсете всеки статус с тях. Д-р Карл Густав Юнг е казал, че няма по-заразително нещо на света от емоциите. Това трябва да ви е достатъчно като аргумент. Сега ви е паднало да се възползвате от този научно доказан факт.  Ще си  натръшкате всички приятели и последователи, но какво ви пука от това? Те ще  го преживеят, а важното е, че са заразени не с чии да е, а с ваши емоции. Социалната мрежа не  е средище  за обмен на факти или здравомислие. Бъдете властно и обсебващо емоционални. Достатъчно е само да си помислите как международната политика е неизчерпаем вдъхновител на сръдни и обиди. Ще ви се наложи обаче да прерипнете стотици хиляди подобни на вас юзъри, които имат личен зъб на Обама, Путин, Меркел, или и на тримата заедно. Съветвам ви да се озърнете към Швейцария-малка, невинна, богата страна, пълна с доволни, розовобузи  данъкоплатци.

twitter vintage

Единствен повод за мрънкане напоследък  дават ограничените работни визи на чужденците. Забравете ги. Всички чужденци се оплакват от това-никой няма да ви чуе. Концентрирайте се върху тамошните кучета. Приятелка, която живее там, ми каза наскоро, че стопаните им нямат право да ги водят на разходка по време на национални празници заради фойерверките. Причинявали им стрес. Затова глобявали  стопанините и ги заставяли да водят песчетата на  кучешки психиатри. Ето една великолепна причина да покрещите в защита на стопаните поне седмица. Ако ви омръзне пък, изчакайте тупурдията, която сте предизвикали да позатихне. Обърнете позицията си на 180 градуса и издигнете глас в защита на кучетата- какви са тези зверове, които  подлагат нещастните животинки на такива унищожителни разходки. Не може да си нямате кауза. Бъдете и политични и социални едновременно и не делете хората на свои и чужди. Рядко се чува за Лихтенщайн в днешно време. Едва ли познавате някого точно там. Но, разбира се, не може да няма пунктове за химическо чистене, нали? И все някой си дава костюмите за почистване. Понякога петната не изчезват, можете да ми се доверите,че е така.  Хич и не проверявайте – оплачете се гръмогласно във ФБ от качеството на услугите , нищо че не сте пряко потърпевши. И лихтенщайнецът е ваш брат, има право да носи безукорни костюми. Кой е този изверг, който ще  ви забрани да сте му съпричастни? Ако имате късмет еврокомисията даже може да прояви интерес, провокирана от статуса ви, и да назначи проверка по салоните за химическо чистене  (нищо, че Лихтенщайн не е държава-членка на ЕС, а само на Шенген – княжеството е толкова мъничко, че  най-вероятно и в самата комисия не го знаят това). Ех, как ще се прочуете. Науката и културата си ги оставете за нюанс, който дооформя профилите ви на взискателни и социално ангажирани личности, а не на някакви редови пискливи мрънкачи. Може и да ви се вижда невероятно, но от астрономията могат да изскочат куп дребни неща, за които малцина са  чували, а те са не по-малко достойни за възмущение от факта, че наскоро разжалваха Плутон от планета в джудже. Орион например носи едно такова  неприлично и крайно обидно за всяка романтична душа име. Аполодор разказва как митичният герой,  преди да го превърнат в съзвездие  се пръкнал от урината на Зевс, та затова го нарекли на нея. Никак да не ви смущава, че на български му казват Рало-вярвам на Аполодор, повярвайте му и вие и си пригответе възмутените статуси. Една ФБ група с десетина хиляди потребители за промяна на името на съзвездието ще е напълно подходяща, за да разгърнете мащаба на своя виртуален гняв. И като споменах култура се сетих, че напоследък половината търгове за произведения на изкуството на  “Кристис” минават през Китай. Е сега вече нищо не може да ви спре да изгреете като ФБ или Туитър звезда. Дерзайте, пуснете петиция да ги върнат  в Европа,   и …приятно и ефикасно крещене в мрежата.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s