“Скучното” вълшебство на високите технологии

“Всяка достатъчно напреднала технология е неотличима от вълшебството”

А.Кларк

Чета някакви класации за технологични изобретения на годината, които звучат като нещо средно между панаирджийска атракция и страниците от “Хари Потър”, които Дж.К. Роулинг е скъсала и изгорила преди да занесе първата книга в редакцията. Само защото са и са се сторили твърде фантасмагорични. Едно от друго по-фрапантни и по лично убеждение – напълно безполезни. Телепортация на фотон, скейтборд на енергийна възглавница, ДНК на 7 милиарда жители на планетата в интернет-услугата “облак”. “Окълъс рифт” който те пренася в друг свят, заедно с всичките му други осезания? Не, благодаря, този свят с тези му усещания ми е напълно достатъчен. Перифразирам една английска кралица “We’re not impressed and just barely amused”

photo of the year Dohn Stanmayer

(Снимка:Джон Станмайер, победител в конкурса World press photo of the year 2014, раздел “Съвременна проблематика”)
Никак не обичам  блещенето във фойерверки и фишеци. Много са ми мили обаче едни простички, делнични високотехнологични чудеса, за които  твърде рядко се приказва. Например. Да не ти се налага да се бодеш всеки ден, за да си измериш кръвната захар, ако си диабетик (контактните смарт-лещи на Гугл). Да ти запазят зрението, ако си беден или живееш в някое отдалечено селце в Андите (приложението за смартфон за очно изследване “Пийк Ретина”). Да осигуриш wi-fi там, където никога не е имало жичен интернет, и да могат децата в Мианмар, които никога не са имали класическа библиотека, да четат книжки в интернет (дроновете на Марк Цукърбърг и балоните на Гугл). Да накараш  децата да програмират преди още да ги научиш да четат ( тазгодишната революция в британската образователна система).Да създадеш с хаптик технология буквално във въздуха триизмерен  и осезаем образ, който успешно да рехабилитира хора, преживели мозъчен удар. Да си разпечаташ необходимата част за ремонт на космическия  кораб, ако си на мисия извън земна орбита. Нямаше как да не стигна и до 3D принтерите. Доскоро бяха оръдие за фабрикуване на  престъпления ( фалшификати или  незаконни огнестрелни оръжия). После навлязоха като  хитри устройства в работилниците на  зъботехниците.  Днес вече са незаменими в медицината. Какво ще кажете за това да успееш да “разпечаташ” с 3D принтер човешки тъкани за стотиците хиляди, които очакват  транплантация? Тъканите са от клетките на самия пациент. Те ще изградят органа с най-добрата съвместимост, за да се намали риска от отхвърляне след присаждането.

Elon_Musk_Jurvetson_Flickr_Wide

Повечето от всичко това вече  се осъществи през 2014, или е на косъм да стане през 2015. Отказвам да подреждам класации-примерите са произволни. За мен доказват само, че не е толкова трудно да си високотехнологичен и същевременно общественополезен. Науката не се е превърнала във враг, както мнозина смятат.
А иначе за човек от “дигиталния свят” на годината  безспорно обявявам  Елон Маск. За мен той е  прероденият вечен мечтател Хауърд Хюз, само дето е малко по-богат. След като създаде  електрическата “Тесла  кар”, през 2014-та освободи патентите  и за световно ползване. Каквито и потайни и явни бизнес мотиви да провидяха зад  жеста му, фактът си е факт- всеки в автомобилостроенето вече може да доразвива независимата от дефицита на енергийни суровини кола. И макар че Маск гледа към Марс и вече избира триизмерните принтери, които ще разпечатат от марсиански пясък  “тухлите” за бъдещата колония там, краката му оставят следи в земния. “Опасно е да си играем с изкуствения интелект”, каза наскоро пред студенти той. “Това е все едно учените да призоват демона”.

А толкова много простички и  полезни неща могат да изобретят междувременно.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s