Високо и (не толкова високо) технологични куриози 2014

Куриозите на “Мрежата” топ 10. Лична класация.

10. Оказа се, че всеки може да снима свои и чужди ключове, където и да захвърлени, и да си поръча дубликат. Появи се фирма, която може да ги прави. Какво ли щеше да каже Остап Бендер днес? Нещо като :”Наглеци, даже не те молят любезно да им услужиш с ключа за апартамента. Снимат, гадовете, зад гърба ти, вадят копие и те претарашват”

9. Поп-група от Ел Ей  се опита да надхитри  Spotify  без да си  мръдне пръста. Световнонеизвестната “Вульфпaк” записа един напълно “тих”  албум и почтено го нарече  Слийпифай. (в свободен превод “Сънчо”).Като казвам тих, говоря буквално. Нищичко не са записали.   Оставено за теглене през нощта (и реално теглено от 1000-та спящи фенове ) нищото на сутринта поставило екипа на Spotify в категорията длъжници. От групата си поискали  $ 20 000 долара за стрийминга. Номерът не минал.

8.Оказа се, че  на  спецслужбите най-силната конкуренция са не интелигентните  телефони, очила и часовници, а електрическите крушки. Британски експерти доказаха, че те си говорят помежду си и обменят информация за собствениците си. А тъкмо бяхме посвикнали с мисълта, че  така правят само  дигиталните кошчета за смет по улиците.

7.Екипът на Google  дълго ще помни датата 6 юни 2014 заради “гафа на декадата”. Вместо линк към мащабно отбелязване на 70-годишнината от десанта в Нормандия, те свързаха читателите за няколко часа с друга годишнина. Тази за 185-ия рожден ден на легендарния играч на “Го” Хонинбо Шусаки.

6. Докато в България алпинистите носят камъни в джобовете си, които патриотично трупат по върховете, за да стават по високи, в Чили правят точно обратното  в името на науката . Там взривиха върха Серо Амазонес, за да построят най-широкия телескоп в света.

5. За първи път смартфон приложение извади хиляди души на протест в Европа. Става въпрос за опцията, с която можем да си извикаме такси на фирма “Юбер”. Таксиметрови шофьори в Англия, Германия, Италия и Франция блокираха възловите булеварди в знак на протест срещу конкуренцията на “Юбер”

4. В САЩ малък дрон се разби хем злополучно хем комично, в опит да пренесе наркотици и оръжие през оградата на затвор. “Да ги бяха скрили в торта”, отбелязаха язвително  някои.

3. За първи път се регистрира и случай, в който “играчката за капризни потребители” Google glass свърши нещо безкрайно полезно. Хирург спаси свой пациент,алергичен към лекарство за високо кръвно налягане, чието име не помнел. Тъй като всичко било въпрос на секунди, лекарят преровил паметта на очилата, където съхранявал данните на  пациентите си, намерил информацията,  и навреме извършил животоспасяващата операция.

2. Гласовият интерфейс на iPhone Siri влезе в съда като свидетел по дело.  Заподозрян за убийството на свой съквартирант задал следните въпроси към Siri “Кажи ми къде да скрия трупа? Знаеш ли някакво заблатено място наблизо? Подходящо ли е да използвам варел?”. От прокуратурата обяснили, че едва ли ще  приемат за доказателство показанията на интерфейса, но  съчетани с другите необорими улики щели да наклонят везните към справедливия изход на делото.

1. Светът най-после приветства ЦРУ в Twitter. Агентите дебютираха със следното загадъчно,  многопосочно  и самоиронично съобщение “Нито можем да потвърдим, нито да отречем, че това е нашият първи туит”

.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s