Сбогом? NOKIA, и благодарим за телефона!

“Кажи довиждане на Nokia!”- мрачно ме посъветваха мои приятели софтуеърни специалисти, когато се разбра, че концернът продава мобилните си телефони на Microsoft за $5 млрд.”Бяха хубави телефони, няма да бъдат такива повече”nokia_lumia_610_black

Погледнах скептично изящната и удобна Lumia 610 в ръката си, към която се пристрастявах все повече вече 6 месеца. “Да бе! Как пък не!”-помислих си. И в този момент се пляснах по челото. Тъкмо тази сутрин (8.09.2013) се бях събудила  един час по-късно, защото телефонът ми самоинициативно се беше пренастроил. Някъде на земното кълбо, неясно точно къде, вече я караха по зимно часово време и моят Windowsphone реагираше без да ме пита искам ли или не и каква точно работа имам в онази част на света. Съзнавам, че използвам термина  Windows в случая напълно безотговорно. Тези, които са опитвали да синхронизират  телефоните си , работещи под тази операционна система с личните си компютри под същата система и са се проваляли, ще ме разберат. Но че всички “нокии”, които съм ползвала бяха стабилни и безотказни телефони е абсолютен факт. Този  гигант  е всъщност цялата  Финландия. Чудя се как още не са приели указ за  преименуване на скандинавската държава. Там произвеждат всичко: гумени ботуши за риболов, патрони за ловджийски пушки, домакински съдове и високи технологии. От най-високите както и да ги погледнеш, вградени в най-надеждния корпус. Тези, които като мен са прали телефоните си заедно с дънките в пералня ще се съгласят.. Тези извънземни устройства издържat  героично цял цикъл, заедно с избелването, ароматизирането и центрофугата. Ами операционната система Symbian?  До нашествието на Android през 2010 светът не познаваше по-добра OS за смартфони от тази на Nokia. Тя идеално синхронизираше всеки мобилен апарат с всеки компютър. Батериите по правило издържаха по няколко дни.  Ето защо 5 от общо 8-те мобилни телефона, които съм имала през живота си принадлежаха   на великия бранд. (Що се отнася до останалите, два от тях бяха Siemens. Неизличим е споменът ми за   култовата антика  А4, вторият им модел, излязъл на пазара , тлъст като  полицейска радиостанция от 80-те, с антена колкото Айфеловата кула,  и батерия с размер на средноголям  дигитален фотоапарат. Огромен и тромав, обаче работеше като змей, и изглеждаше като нещо, което би оцеляло  и след сблъсък  с метеорит. Ползвах и  един от най-неуспешните touchscreen модели на HTC в продължение на няколко  тегави  месеци. След като го зафучих на боклука, припнах светкавично обратно да си лекувам изтощената от въпросното изделие нервна система, поглеждайки страхливо през рамо, да не би да ме е последвало.

Nokia всъщност пострада от сблъсъка на два други титани на пазара.Apple, които си свещенодействат сами  и не позволяват на немити и несръчни  инженерни ръце да се доближават до драгоценните  им iOS.  И Samsung от другата страна, които поканиха де що има техническа мисъл в света да издевателства над техния Android (Linux е система с отворен код и всеки може да я дописва). Вследствие на тяхната битка  през последните 5 години я караме в епохата на приложенията – всички пишат приложения както могат и за каквото могат. Потребителите инсталират като луди смислени играчки: мобилен Фейсбук, Туитър, Skype, Viber, WhatsAppMessenger,Google maps,  навигатори и др.. И напълно безсмислени такива, ако ме питате: крачкомери, разпознавачки на песни, и най-различни безумни игри. Като се сетя само как  десетки български тийнейджъри се обуначиха докато  почукваха по 1 милион пъти  touchscreen-овете, за да излюпят виртуално яйце. Тези, които устискаха до милионния удар бяха зарадвани с гавраджийската награда  “–И с’я к’во?”  прилежно изписана на екрана.  Та точно липсата на подобни   дребни  софтуеърни глезотийки, полезни или излишни,   всъщност изяде пазара на Nokia.  Скандинавците  предлагаха здрава мобилна и интернет връзка, бърз и удобен достъп до имейл, гъвкава синхронизация с компютъра и издръжлива батерия.  Потребителите си поискаха приложенията. И не ги получиха дори и след като от компанията сключиха договор с Microsoft да ползват тяхната Windows. Хора, запознати с бизнеса твърдят, че ако концернът беше обявил за продан мобилните си устройства преди 3 години, щяха да спечелят $12 млрд. Догодина най-вероятно биха се радвали и на $3 млрд. Нищо, че тази им ниша докарва на концерна половината печалба. По официални данни през изминалата година приходите на компанията са за общо $30 млрд. като само мобилните устройства са донесли $15 млрд.

Ако Microsoft пожелаят те имат пълния ресурс да развият Nokia и да задоволят глада на юзърите с приложения. Не че крайния потребител някога им е стоя в центъра на интереса. Компанията на Бил Гейтс е легендарна с корпоративната си политика. Там играят на едро и изпълняват мега поръчки. С тази сделка обаче, която предстои да се реализира през ноември пазарът на мобилните услуги прие солидна заявка за реорганизация и ще бъде интересно да наблюдаваме събитията.

П.П. Наложи се ръчно да пренастройвам часа на моята Lumia 610. Това малко ми заприлича на познатата до болка майкрософтска хирургическа интервенция ctrl+alt+del. Но само малко.

Leave a comment