Анонимните и Асандж-последен валс?

“Анонимните” целунаха за сбогом Джулиън Асандж. Направиха го виртуално-чрез Туитър, а самата целувка беше хладна и извън всякакви норми на  приличието.

Онлайн терористи N 1 обявиха края на любовната история чрез един от многото, контролирани от тях потребителски профили суховато, но ясно:
” Дойде краят на една епоха. Скъсваме отношения с Уикилийкс и оттегляме подкрепата си. Беше една страхотна идея, която нечие силно его разруши. Довиждане”

Очебиен банър DONATE ( в превод “дарете”) който изненадващо се появи преди месец   е формалния повод за шокиращия разрив. (б.а. в момента или  е деактивиран, или поне не е видим от български IP адрес).За “хактивистите” това е равнозначно на продажност, на налагане на финансов ценз,  който разбива наложения имидж на прозрачност и безвъзмездна служба в само и единствено в името на обществото.  Освен това от “Anonymous” обвиниха  Асандж, че  “ е обсебил напълно организацията и е превърнал всичко в one-man show”-солов спектакъл с главно действащо лице Джулиан Асандж”.
Раздялата  идва след няколко години на топла връзка и взаимна подкрепа между организациите. “Любовта” им беше някак логична и безкористна. Когато през 2010 година Виза и Мастъркард блокираха транзакциите към Уикилийкс, “анонимните” организираха ответна серия denial ot service атаки към институциите в знак на протест. ( онзи тип хакерски удар, който представлява насочването на стотици хиляди потребителски команди едновременно, за да се претоварят   сървърите и да блокират)
От Уикилийкс отговориха подобаващо на жеста.  В края на миналата година те публикуваха милиони имейли на частната тексаска разузнавателна компания Стратфор, присвоени от “анонимните”, чрез  една от най-мащабните им операции.  Тогава те успяха да се доберат до списъка с клиенти на разузнавачите , както и до някои от кредитните карти.  200 гигабайта  информация смени собственика си, а шефът на “Стратфор”  Джордж Фридман стана за смях. От “Anonymous” го определиха като пълен невежа, който не може да опази задниците на собствените си служители, че и собствения си. Информацията била засекретена, но  и дете можело да разбие кодовете.  В шокиращо изявление хактивистите  обясниха , че да отмъкнеш нещо от Стратфор(подчертавам, става въпрос за фирма, която се занимава с разследвания и пази строго секретни документи) било просто като фасул. Повечето от паролите били семпли и текстови, a значителна част от тях включвали само  името на компанията. След като Асандж оповести публикуването на 5 милиона от имейлите на Стратфор, Фридман побърза да заяви, че материалите може да са подменени или фалшифицирани от хакерите и Уикилийкс и окачестви терористичния акт като жалък. (По този повод от “Гардиън” отбелязаха, че  да четеш информацията е все едно да надзърнеш в кухнята на тайните служби). Колелото на отношенията между австралиецът и безименните войнствени  “деца”  на интернет не заскърца дори след като се оказа, че тази им мисия се провали точно в точката “обществена полза”.  След като откраднаха номерата на кредитните карти, “анонимните” декларираха че  дръпнатите оттам суми ще бъдат дарени на Червения кръст, “Спасете децата” и “Грижа”. Обаче се оказа, че точно тази благородна инициатива няма как да се случи.  Експерти по сигурността побързаха да ги предупредят, че  веднага след като  докладват за кражбата, транзакциите ще бъдат автоматично прекратени.  А благотворителните организации могат даже да отнесат и по някоя глоба, да не говорим за времето и средствата които ще похарчат да доказват в съда, че са само невинни обекти на щедро дарение.

Междувременно се случи едно значимо  събитие, и то непосредствено преди терористите да разтрогнат публично връзката си с Асандж.   Преди по-малко от два месеца  висш американски военен обяви “Anonymous” и Уикилийкс за врагове номер 1 на Съединените щати, поставяйки ги директно в една графа с Ал Кайда, както оповести Нешънъл Таймз. Според изданието смъртна присъда грози всеки военен, който се свърже с Уикилийкс или подобна на тях организация, по точката, която предвижда наказание за поддържане на контакти с врага. (става дума за  случая с разсекретени документи на военновъздушните сили на САЩ, според които британски системен администратор участвал в демонстрации в подкрепа на Уикилийкс в Лондон). Все пак до този момент се знае, че  нито едно правителство не е подвело официално под отговорност Джулиан Асандж за престъпление срещу държавата. Знаем още, че той потърси закрила от посолството на Еквадор в Лондон, както и убежище в южноамериканската държава и го получи. Иначе го очакваше екстрадиция в Швеция, където да  отговаря пред съда като обвиняем по дело за изнасилване. През месец август точно “анонимните”  разпространиха видеоматериал с искане Асандж да бъде освободен и да му се позволи безпрепятствено да напусне Англия.  Днес обаче от организацията не искат и да знаят за него. Дали това е така? Прокраднаха се съмнения, че  драматичното скъсване на отношенията не изразява отношението на цялата организация, след като тя не е йерархична и няма даже председател. Въпреки това до този момент никой от “анонимните” не е излязъл на своя глава с опровержение по повод написаното в електронните издания.

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s