“Пияният Нейт” управлява света

“Пияният Нейт” управлява света

“Пияният Нейт Силвър се препъва из задръстването на Джързи Търнпайк и крещи пророчества кой от шофьорите в колко часа точно ще се прибере у дома”, написа онзи ден в Туитър Дейв Левитан.

“Пияният Нейт намира пеперудка в Африка.Моли я да не размахва крилца. Предотвратява ураган”, продължава Харисън Мууни. 

“Когато Александър Греъм Бел създал телефона открил 3 неотговорени повиквания. От Нейт Силвър”, реди вдъхновено друг юзър.

По-хубаво от вицовете за Чък Норис, нали?.

Истина е, че в момента всички говорят само за Силвър.Той е по-популярен от Барак, Мишел и децата  Обама,  съперникът на Обама в президентската  надпревара, звездите, които подкрепиха с изпълнения кампанията на Обама…

 “Фиркания” Нейт Силвър управлява Туитър, лаконично обобщи  CNN. Вярно е.Сайтът за микроблогове прелива от вицове с hashtag Drunk Nate Silver. За първи път в новата световна история един социолог е по-популярен от президента, чиято разгромяваща победа  предрече с изумителна точност. С което изми очите на колегите си от социологическите агенции.  Единствен  Нейт  успя да уцели процентите на вотовете в 50-те щата и окръг Колумбия. С което задмина единствено  самия себе си. (Преди  4 години, Силвър греши в предвиждането си за щата Индиана). 

34-годишният Натаниъл Рийд “Нейт” Силвър е статистик, роден в Ийст Лансинг, Мичиган.Започва кариерата си като специалист по  Националната бейзболна лига. Патентова PECOTA- система за предвиждане  на изпълненията и  професионалното развитие на ключовите играчи. Печели светкавично признание. В средите на социолозите, които се занимават с президентските  избори е относително нов. Дебютира през 2007 година и то под псевдонима “Poblano”. През март 2008 излиза от прикритието си и създава уебсайта Fivethirtyeight.com( името произлиза от броя на електорите  в щатската избирателна колегия-538 души). Успехът на блога му е толкова голям, че поставя точка на годините, прекарани в анализ на бейзбола. Нейт започва битието си  на политически анализатор. Прогнозира (обикновено познава), пише книги, статии, сътрудничи на различни издания. Сам определя идеологическата си ориентация като  “рационално прогресивна”. В сексуален аспект е гей. При това явен,  до  степен не само да понесе  въпроса дали е забелязал, че се превръща в модел за подражание на хомосексуалистите, но  и да отговори по следния начин: ” Взе да ми прави впечатление, макар и слабо, но все пак ми се струва, че съм по-скоро обект на желанието за компютърните  маниаци, отколкото за гейовете”. 

В цялостната, завършена, компактна и целеустремена личност на Нейт Силвър има  един доста изненадващ факт. Той играе покер, но само полупрофесионално. Нравствени устои или елементарна предпазливост от страна на профи асоциацията? Можем само да предполагаме. Едно от туитър-съобщенията с hashtag Нейт Силвър например гласи следното: “ Пияният Нейт Силвър има собствена печеливша стратегия за излизане от световната икономическа криза: той ще познае всички числа от тиражите на местните лотарии”. Да не говорим, че пак според Туитър, Нейт не се е раждал, а е нараснала математическата вероятност за неговото съществуване. Да не говорим за това, че прогнозните резултати,  сами го питат дали са значими или не. Как да седнеш срещу такъв, с мизерно каре аса в ръце?

Advertisements

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google+ photo

You are commenting using your Google+ account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

w

Connecting to %s